Helyi közélet

2021.05.23. 09:36

A legnehezebb az anyák napja volt a családnak

A szentistváni családot is támogatni fogja a Regőczi Alapítvány. Az apa hét gyermekkel maradt egyedül.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Megkezdte működését a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért. Az Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita által létrehozott alapítvány hosszú távú és személyre szabott gondoskodást kíván biztosítani azoknak a gyermekeknek, akik a koronavírus által okozott megbetegedésben vesztették el egyik vagy mindkét szülőjüket.

Keresték

Korábban lapunk is írt arról, hogy Szentistvánon, egy hétgyermekes édesanya hunyt el március végén koronavírus-fertőzésben úgy, hogy legkisebb gyermekét már magához sem tudta ölelni, hiszen épp vele volt várandós. Kicsi fiát az orvosok a vészhelyzet miatt császármetszéssel hozták a világra, az édesanya ekkor már mélyaltatásban volt.

Az édesapa, Vas Zsolt most egyedül gondoskodik a hét gyermekről, de szerencsére sokan segítenek neki. Korábban már a Regőczi Alapítvány egyik munkatársa is kereste őt, amikor az alapítvány még bejegyzés előtt állt.

Az édesapa lapunknak elmondta, hogy ők voltak az elsők, akikkel felvették a kapcsolatot. Tulajdonképpen az ő tragédiájuk után született meg az elhatározás az alapítvány létrehozására.

– Az elején felvetődött, hogy a feleségem nevét viselje az alapítvány, de aztán mégsem így lett, mert túl személyes lett volna. Regőczi István katolikus pap, egyházi író volt. Végül ő lett a névadó. Az alapítvány képviselője azt mondta, hogy hosszú távú együttműködést tudnak majd biztosítani, és majd keresni fognak, ha már minden hivatalos ügyet elintéztek, de egyelőre még nem jelentkeztek. A legutolsó információim szerint az országban 673 gyermek maradt félárván vagy árván amiatt, mert az egyik vagy mindkét szülő meghalt Covidban – tette hozzá Zsolt.

Szépen fejlődik

Kérdeztük tőle, hogy mennek a mindennapok. Úgy fogalmazott, nagyjából jól, a pici fia, aki most két hónapos, szépen fejlődik. A legidősebb gyermeke már középiskolás, ő kollégiumban lakik, a többiek általános iskolások és óvodások.

– Van segítségem, néha több is, mint kellene. Jeleznem kellett többször is, hogy pelenkát már nem kérünk, mert kaptunk eleget. Felvettem a kapcsolatot egy alapítvánnyal, ők folytatják az anyagi gyűjtést, hogy ne nekem kelljen bajlódnom vele. Pillanatnyilag nincs megélhetési gondunk. Tudom, hogy amikor bekövetkezik egy tragédia, közvetlenül utána nagy az adakozási kedv, de később ez lecseng, ezért nagy segítség lesz majd a Regőczi Alapítvány hosszú távú támogatása. A szentistváni önkormányzat is felajánlotta a segítségét. Nem anyagilag, hanem a mindennapokban. Például ha nem tudok elmenni bevásárolni, akkor abban segítséget nyújtanak – sorolta Zsolt.

Az idő segít

Azt is elmondta, hogy most egyelőre gyeden van, másfél év múlva meglátja, hogy esetleg vissza tud-e menni dolgozni. Akkor már a pici fia is járhatna bölcsődébe.

Hozzátette: családjuk vallásos, ezért meg tudta beszélni a gyerekekkel, hogy mi történt az édesanyjukkal. Az anyák napja volt a legnehezebb, akkor erős érzelmi hullámot éltek át, de túl vannak rajta.

– Az idő majd enyhíti a fájdalmunkat. Megszűnni soha nem fog, de enyhülni talán igen – fűzte hozzá megtörten Zsolt.

(A borítóképen: Alapítvány segíti Magyarországon a Covid–19 miatt elhunyt szülők gyermekeit)

Jönnek a felajánlások

A Regőczi István Alapítvány az érintett gyermekek helyzetét, szükségleteit figyelembe véve fog gondoskodni az érintett gyermekekről. Anyagi támogatást, szociális gondoskodást, tanulmányi, mentális és egyéb segítséget is nyújthat. A szervezet gondoskodása a tanulmányok befejezéséig, a munkába állásig kíséri majd a félárván, árván maradt gyermekeket.

Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumi elnöke nemrég a Kossuth rádió műsorában elmondta: már az alapítvány bejegyzése előtt is intenzíven dolgoztak, feltérképezték, hogy milyen segítségre lenne szüksége a rászorulóknak. Bár még csak most indult az alapítvány, már több mint száz megkeresést kaptak telefonon és e-mailben. A pénzügyi felajánlásokat a legegyszerűbb kezelni, de olyan is akadt, aki egyéb segítséget, így ügyvédi munkát, online matematika-korrepetálást vagy pingpongozási lehetőséget ajánlott fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában