Fejlesztőközpont

2021.03.04. 19:30

Mosolykuckó készül a jobb életért

Hiánypótló fejlesztőközpont épül Miskolcon. Nagy szükség van rá.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Hamarosan elkészül a Szimbiózis Alapítvány Mosolykuckója a Selyemréten.

Szemegér

A név tulajdonképpen egy fejlesztőközpontot takar, ahol korai és autizmusspecifikus fejlesztés, valamint augmentatív és alternatív kommunikációs tanácsadás folyik majd.

Ezenkívül speciális eszközöket is kölcsönözhetnek olyan szülők, szakemberek, akik súlyosan, halmozottan fogyatékos, beszédében akadályozott vagy mozgássérült gyermekeknek szeretnének segíteni. Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke lapunknak elmondta, igazi „szerelemprojektről” van szó. Nincs rá semmilyen pályázati forrás, semmilyen állami támogatás, önerőből és adományokból hozzák létre a hiánypótló központot.

– Amikor a szülő megkapja gyermeke diagnózisát, jön a kétségbeesés, hogy „úristen, hová vigyem, mit tegyek”. A pedagógiai szakszolgálat és néhány magánvállalkozás biztosít korai fejlesztést, de hihetetlenül nagy a terheltségük. Alapítványunknál olyan kollégák dolgoznak, akik ezeknek a gyerekeknek a fejlesztését is tudják biztosítani, és van olyan kolléganőnk, aki a Pető Intézetben dolgozott konduktorként. Ő a speciális mozgásfejlesztést végzi. Tehát mi azokra a fejlesztésekre fogunk fókuszálni, amelyek máshol nem, vagy hosszú várakozást követően érhetőek el – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával egy éve hozták létre az úgynevezett Augmentatív és Alternatív Kommunikációs Központot. A minisztérium ehhez 20 millió forint értékű, kommunikációt segítő eszközt biztosított.

– Ezeket ingyen kölcsönözhetik tőlünk a családok, szakemberek, akiknek először megtanítjuk a használatukat. Csak egy példa a sok közül. Egyik speciális eszköz a szemegér, ami azoknak nagyon hasznos, akik nyaktól lefelé lebénultak. Egy parányi kamera található rajta, ami beolvassa a használó retináját. A mozgásképtelen személy tulajdonképpen a szemével tudja a számítógépet használni – sorolta Jakubinyi László.

Jelezte: a Mosolykuckó épületét, ahol korábban zöldséges működött, az Értékek Háza Alapítvánnyal közösen vásárolták meg kedvezményes áron az önkormányzattól. Április 2-án az autizmus világnapját a központ átadásával szeretnének ünnepelni.

(A borítóképen: Az épületet április 2-án, az autizmus világnapján adnák át)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában