folyó

2021.02.21. 08:00

A nehézfémszennyezés Tokajnál tovább hígul

Beigazolódott a szakemberek előrejelzése: fokozatosan hígul a Romániából a Szamoson érkezett szennyezés.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság február 17-én értesült a román féltől, hogy a Szamoson bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható.

Mederben tartják

Az OVF a védekezés érdekében a folyó valamennyi mellékfolyásán elzáratta a zsilipeket, állandó és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el, és az érintett szakaszokon értesítették a vízhasználókat a szennyezés érkezéséről. A védekezés elsődlegesen arra irányul, hogy a terhelés a mederben haladjon tovább, ne maradjon a hullámtéri területeken, illetve ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása.

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések céljából a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vesznek.

Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, de több nehézfém is (cink, réz) emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben. A bő vízhozamok miatt már akkor számítani lehetett a szennyezés fokozatos felhígulására.

Ahogy a csóva Tokajnál eléri majd a Bodrog torkolatát, a mellékfolyó vízhozama tovább hígítja a szennyeződést.

A figyelőszolgálat jelentése szerint elszíneződés már nem tapasztalható sem a Szamos, sem a Tisza vizében.

A szakemberek azzal számolnak, hogy Tiszalökhöz szombaton kora este jut el a szennyezés, ugyanakkor a szennyező hatás várhatóan már nem lesz mérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában