Egyedi gazdaság

2021.01.23. 07:00

Magas szintre emelték az állattartást

A szakma elismeri a Keleméri Farm kiemelkedő színvonalú termékeit.

Apagyi Beáta

Fotó: ÉM

A Keleméri Farm, megyénkben, a Kelemér Széki puszta tanyán található. Tulajdonosa, Balogh-Nagy Erzsébet, akinek férje nászajándékba vette meg a 374 hektár földet, 10 hektár majorságot, 400 darab Ile de France fajtájú juhnyájjal együtt, amely a Bábolna Szendrői Gazdaság felszámolásából maradt hátra.

– Végzettségem és gyakorlatom alapján agrármérnök vagyok, nőként egyedüli tulajdonosa a gazdaságnak. Jelenleg 18 főt foglalkoztatok, bio-növénytermesztéssel, bio-gyepgazdálkodással és juhászattal foglalkozunk. Termékeim a keleméri báránykák védjeggyel rendelkeznek, és 2019-ben az Agrár­minisztériumtól megkaptuk a Keleméri bárányhús földrajzi árujelző tanúsítványt is. A gazdaságom szerkezetében és profiljában is egyedi a hagyományos családi vagy gazdasági társaságokhoz képest – kezdte a bemutatást Balogh-Nagy Erzsébet.

A szakma számos díjjal ismerte már el Erzsébet munkáját és energiáját, amit a farm fejlődésébe fektet. Többek között a tavalyi évben bekerült a Magyar Konyha újság TOP 100 hazai termelői közé.

Tervek, további elismerések

– Tudomásom szerint a Magyar Konyha újság TOP 100 hazai termelői közé azok a termelők kerülhetnek be, akik korábbi években is a legjobb hazai éttermek beszállítói közé tartoztak. Olyanok, akik hitelesek a termékeikkel együtt. Azaz valójában ők készítik, dolgozzák fel, termelik meg és adják el azokat. A hitelesség mellett, a kiemelkedő minőség a legfontosabb. Örömmel fogadtuk az elismerést, szívesen látjuk a jövő új éttermeit is a vevőink között. 2014-ben, a Gault&Millau és Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag díjjal tüntetett ki, egy évvel később bekerültünk a Bocuse d’Or Európai főzőverseny húsalapanyag jelöltjei közé, szintén ebben az évben választott a Magyar Konyha gasztronómiai szaklap az Év termelőjének – sorolta büszkén a tulajdonos.

Mint megtudtuk ezek mellett Jamie Oliver étteremlánca is tesztelte a keleméri bárányhúst, amiről megállapították, hogy sokkal jobb minőségű, mint az angol, illetve az ír bárányoké. Azonban azt a mennyiséget, amelyre az étteremlánc igényt tartott, nem tudták biztosítani. A tulajdonos egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a bárány húsának a minősége egyrészt az Il de France anyáknak, másrészt a természetes tartásnak, harmadrészt pedig annak köszönhető, hogy amíg vágóhídra nem kerülnek, csak anyatejet kapnak, majd leválasztás után keleméri szénával, továbbá általuk kevertetett takarmánnyal táplálják az állatokat.

A kérdésre, a sikerek után mi a következő lépcsőfok, melyet szeretnének meglépni, az alábbi választ kaptuk: – 2020 márciusában terveztük megnyitni saját éttermünket Egerben, de a járványhelyzet közbeszólt, így ezt most 2021-re ütemeztük át. Az étterem 90 százalékos készültségben áll. A keleméri bárányhús európai uniós minőségi tanúsítvány eredetvédelmi elismerése is folyamatban van, ez egy olyan tanúsítványrendszer, amelyet a legnagyobb és legjobb minőséget termelők kaphatnak. Bárányaink tartási körülménye ennek megfelel, sőt mi több ponton még magasabb szintet hoztunk, mint a Franciaországi Label Rouge minőségi tanúsítvány védjegyet viselő juhászatok. Ez jelenleg a világ legjobb minőséget jelző védjegyrendszere az élelmiszeriparon belül – mondta Balogh-Nagy Erzsébet.

(A borítóképen: A szakma számos díjjal ismerte már el Balogh-Nagy Erzsébet munkáját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában