Fesztivál

2021.01.15. 13:00

A koronavírus jól betett az idei Miskolci Kocsonyafesztiválnak

Februárban, a megszokott időben biztosan nem lesz Miskolci Kocsonyafesztivál.

Szaniszló Bálint

20200214 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kocsonyafesztivál.

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

Olyan nagy jósnak nem kell lenni, hogy kijelentsük, idén februárban minimális esélye sincs, hogy megrendezzék a Miskolci Kocsonyafesztivált. Amely hosszú éveken át a megyeszékhely éves fesztiválszezonjának nyitányát jelentette – nem csak a városban élők dacoltak faggyal, hóval, esővel –, az ország más részeiből is szívesen jöttek el Miskolcra a kíváncsiskodók. Sőt a határon túlról is érkeztek vendégek megkóstolni egy téli kocsonyát és szórakozni a kísérőren­dezvényeken.

Megspórolt milliók

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és az azzal kapcsolatos kormányzati intézkedések tiltanak minden olyan tömegrendezvényt, mint a Miskolci Kocsonyafesztivál lenne, még akkor is, ha alapvetően szabadtéren bonyolítják le a programokat. Jelen rendelkezések ugyan február 1-jéig érvényesek, de a járvány­ügyi helyzetet látva nem látszik valószínűnek, hogy tömegrendezvények kérdésében a jövő hónaptól megengedőbb lenne a kormány.

A kocsonyafesztiválról legalábbis az idei téli szezonban mindenképpen le kell mondanunk. Igaz, hivatalosan még nem foglalt állást a kérdésben a miskolci önkormányzat. A kérdéssel megkerestük az önkormányzat sajtóosztályát, ám választ eddig nem kaptunk. Nem sikerült választ kapnunk Rózsa Edittől sem, aki a kocsonyafesztivál ötletgazdájaként 2019 decemberében megállapodást kötött a miskolci önkormányzattal a fesztivál hosszú távú jövőjéről.

A megállapodás nyomán tavaly év elején meg is rendezték a fesztivált, amely – akkori hivatalos közlések szerint – legalább 100 millió forintjába került az önkormányzatnak. Több, Miskolccal foglalkozó Facebook-csoportban téma az idei kocsonyafesztivál, és megoszlanak a vélemények arról, hogy megrendezzék, vagy sem. Egy helyütt Bartha György önkormányzati képviselő, a Velünk a Város frakció tagja kategorikusan kijelentette, hogy nem lesz idén kocsonyafesztivál. Ebben az esetben megspórolja azt a bizonyos 100 millió forintot a város kasszája.

Érdekesség viszont, hogy a kocsonyafesztivál „félhivatalos” Facebook-oldalán január 11-én megjelent bejegyzés szerint „a legfrissebb hírek alapján februárban biztosan nem tudunk találkozni”. A bejegyzésben azonban ilyen módon felvetik, hogy máskor is meg lehetne rendezni a fesztivált: „A kocsonya nemcsak télen remek, a béka tavasszal ébred, de nyáron és ősszel is brekeg. Mi készen állunk! Ti mit szeretnétek? 2021-ben, mikor ugorjunk fejest a fesztiválba?” Az ígéret szerint a civilek napján szavazást is indítanak ezzel kapcsolatban. A kommentek megoszlanak abban, hogy idén érdemes-e foglalkozni a kocsonyafesztivállal.

(A borítóképen: Békasereglet a tavalyi kocsonyafesztivál megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában