aláírásgyűjtés

2020.12.17. 11:30

Nem adják könnyen a megállót

Több mint száz aláírás gyűlt össze Sajó­ecsegen a hátrányos MÁV-menetrend módosítása érdekében.

Detzky Anna

20200530 Gyula fotó: Katona Vanda KV Magyar Nemzet MÁV vasút vonat Gyula vasútállomás.

Forrás: MW

Fotó: Katona Vanda

December 9-én írtunk róla, hogy a Miskolc és Ózd közötti vonatokra Sajóecsegen és Sajókeresztúron nem lehet majd fel- és leszállni a december 13-án életbe lépett új MÁV-menetrend miatt. Sajóecseg és Sajókeresztúr lakói aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amit eljuttattak a döntéshozókhoz. Sajókeresztúr esetével korábban részletesen foglalkoztunk. Emellett kérdéseket intéztünk a MÁV sajtóosztálya felé is ezzel kapcsolatban, de még nem kaptunk választ.

A problémára egy olvasónk szintén felhívta a figyelmünket.

Nem tudnak átszállni

– A változtatást valószínűleg azért vezette be a MÁV, mert így a 92-es vonalon is gyakrabban járhatnak a vonatok. Ózdról eddig 1 óra 16 perc volt a Miskolc-Tiszaira a menetidő, most 1 óra 3 perc. Kazincbarcikáról eddig 34 perc volt, most pedig 26 perc – vélekedett Tamás, kazincbarcikai olvasónk, aki rendszeresen használja kirándulóként is ezt a vasútvonalat. – Ez mind örömteli, ugyanakkor többek között Sajóecseg lakosainak rovására történt a menetrendváltozás. Ugyanis az Ózdról Miskolcra és onnan visszamenő vonatokat nem állítják meg a településen. Sajóecseg olyan község, ahol a helyzetéből adódóan sokan használják a vonatot, mert bejárnak a közeli városokba dolgozni. Mostantól azonban feleannyi lehetőségük lesz erre, mint eddig, mert a vonatjaik felét elveszik. Szerintem az érintettek túlnyomó többsége még nem is tudja, hogy nem lehetséges többé az átszállás.

Elvész a kedvezmény

Az olvasó szerint nem tudják kihasználni az eddigi MÁV-os kedvezményeiket sem azok, akik eddig ebbe az irányba utaztak.

– Vannak olyan utasok, köztük magam is, akiknek vasúti kedvezményük van, például MÁV Start Klub-kártyák vagy vasutas-igazolvány. Persze lehet azt mondani, hogy menjenek busszal, ki tudja, hány átszállási lehetőséggel, de a Volánnál nyilván nem fogják tudni igénybe venni az utazási kedvezményeiket. Fontos a környezetvédelmi szempont is, hiszen köztudott, hogy a vasút a legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszköz. Sokszor hallani, hogy ahol csak lehet, a forgalmat vasútra kell terelni – fejtette ki.

Folynak az egyeztetések

Az áldatlan állapotok miatt Sajóecseg polgármestere felsőbb szinteken kezdeményezett egyeztetést.

– Tettünk lépéseket az ügyben, mert mióta van vasúti megálló Sajóecsegen, azóta itt mindig megállt a vonat – mondta Inklovics László polgármester. – Menetidő-csökkentésre hivatkozva történt a változtatás, annak ellenére, hogy a miénk egy csomóponti állomás. Sajóbábony és Boldva irányába is sokan utaztak tovább busszal. Furcsálljuk a döntést, amit valószínűleg a Volánnal sem hangoltak össze, hiszen a buszmegálló 700 méterre van a vasúttól. Az igazat megvallva elég későn jutottak el hozzánk ezek az információk, hiszen vasárnap már életbe léptek a változások. A MÁV vezérigazgató-helyettesével egyeztettem telefonon és kértem, hogy vizsgálják felül a menetrendet. Jelezte felém, hogy megkapták a sajóecsegi és a környező települések lakóinak aláírás-nyomtatványát, amelyben az emberek kérik a MÁV-ot, hogy módosítsa az új menetrendet. Ezt Sajóecsegről több mint százan írták alá. Demeter Zoltán ország­gyűlési képviselő úrnak is továbbítottam az ívet, aki felsőbb szinten, a minisztériumban lobbizik az ügyünkért.

(A borítóképen: Aláírást gyűjtenek és lobbiznak a sajóecsegi és sajókeresztúri lakosok a megállókért [illusztráció])

Kapcsolódó cikk:

 

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ahol-vasut-van-ott-nem-lesz-busz-es-ez-forditva-is-ervenyes-5023756/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában