havas táj

2020.12.30. 14:00

Néhány napos ízelítő a télből Bánkúton

Kedden még lehetett egy kicsit csúszkálni, szánkózni, de szerdára a hegyekben is elolvadt a hótakaró.

Hegyi Erika

Fotó: KI

Vasárnap este és éjszaka Bánkúton is havazott, és hétfőre meg is maradt néhány centi hó. Egyik budapesti olvasónk azt írta az Észak-Magyarországnak, hogy Gesztelyben töltik az ünnepeket, és hétfőn felszaladtak a hegyekbe.

A kisfia nagy örömére 8-10 centis havat és hamisítatlan téli időt találtak Bánkúton.

Huszonöt centi kell a sízéshez

Keddre azonban megenyhült az idő, így a magasan fekvő fennsíkokról is szinte teljesen eltűnt a fehér lepel. Sári András, a bánkúti Fehér Sas panzió üzletvezetője az Észak-Magyarországnak elmondta, sok kiránduló látogatott fel hétfőn és szerdán is. Hétfőn még tudtak a családok egy kicsit szánkózni, de keddre nem sok maradt a fehér takaróból. Azonban kirándulni, sétálgatni most is lehet.

A szánkózáshoz is kell legalább 15–20 centiméter hó, a sípályát pedig 25 centi alatt ki sem nyitják. Az üzletvezető elmondta azt is: nagyon sokan érdeklődnek tőlük telefonon, hogy milyen Bánkúton a hóhelyzet, és hogy lesz-e a következő napokban hóutánpótlás, de sajnos ezt előre nem lehet megmondani. Az igaz, hogy az előrejelzések szerint csapadékos napok következnek, de mivel megenyhült az idő, nem valószínű, hogy vastag és tartós hótakarók alakulnak ki a hegyekben.

Egy kis érdekesség, 1923. december 30-án Magyarországon Miskolcon volt a leghidegebb, mínusz 23 fok, december 31-én pedig szintén Miskolcé volt a hidegrekord, mínusz 26 fokkal.

(A borítóképen: Kis havon is jól csúszott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában