Díj

2020.12.13. 16:00

A munka igazi gyümölcse

Csikász Panni rendkívüli eredményeket tudhat magáénak.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Az önkormányzat által alapított Kazincbarcika Város Jó Tanulója – Jó Sportolója díjat idén Csikász Panni, a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának tanulója vehette át. Farkas Emese, Panni édesanyja elmondta, hogy az átadóig nem tudták, hogy lányuk érdemelte ki ezt a címet. Viszont amikor kiderült, nagyon boldogok voltak, hiszen világos számukra, hogy mennyi időt és energiát fektet bele a kislány a sportba és a tanulmányaiba egyaránt.

Feszített tempó

– Ahhoz, hogy a kitűnő eredményeket tartani tudja, rendkívül sok szorgalomra van szüksége, amivel szerencsére nincs problémája – kezdte Emese. – Becsületesen, rendszeresen készül az órákra, sokszor késő estig és hétvégén is. Az iskolai tanórák, edzések, versenyek feszített tempót kívánnak, de a sport kitartásra és fegyelemre neveli a gyerekeket, amelyeket a tanulmányaik során kamatoztatni tudnak – folytatta az édesanya. – Testnevelés–földrajz szakos tanárként rengeteget tudok neki segíteni, de így az elvárások is nagyobbak. A tanulásban a legfőbb motivációja, hogy szeretne egy jó középiskolába kerülni; még nem született meg a végső döntés, sportpályafutásának alakulása jelentősen befolyásolhatja azt.

– Ami a sportágakat illeti, talán néha azt könnyebb lenne felsorolni, hogy mit nem próbált még ki. Háromévesen ismerkedett meg a síeléssel, a futás is szerves része az életének. Jelenlegi testnevelő tanára és egyben edzője floor­ballban, grundbirkózásban is foglalkoztatja. Négy-öt éve kézilabdázni kezdett, amit nagyon szeretett, de idén ősztől már nem vállalta az edzéseket, mert nem tudta időben elvégezni az edzésmunkát. Az apukájával egyszerre ismerkedtek meg a triatlonnal és lettek a város színeiben igazolt versenyzők. Ennek a sportágnak viszont az a hozadéka, hogy rendszeresen indul úszó-, futó és kerékpárversenyeken is. A triatlont az összetettsége miatt kedveli, nagy kitartást és kiváló fizikumot igénylő feladat számára. Két éve biatlonozik, aminek köszönhetően lett 2019 nyarán a Vasas igazolt versenyzője. Innentől kezdve a legnagyobb fókusz ezt a sportágat övezi, mindamellett, hogy a többi is megmaradt. A biatlont nemcsak télen lehet űzni, hanem van nyári változata, amikor a lövészetet – a sífutás helyett – futással ötvözik. Annyira jól sikerült Panninak a felkészülése tavasztól, hogy az idei évben minden országos bajnoki címet a magáénak tudhat – emelte ki büszkén Emese.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a sportban fennáll a sérülés veszélye, a kiöregedés. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak a tanulást. Sok áldozattal és lemondással jár, ha valaki ilyen mennyiségben és minőségben dolgozik, viszont a biztos családi háttér, a reális énkép segítségével biztos irányt tud képviselni önmaga is. A kudarcokat jól tűri, tisztában van a képességeivel, a helyével, reálisan látja a dolgokat, hiszen erre tanítjuk – mondta az édesanya.

(A borítóképen: Csikász Panni meghatottan vette át a kitüntetést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában