fejlesztés

2020.11.13. 13:00

Régi fényében tündökölhet újra Zemplén és a Tokaj brand

Közel 150 milliárdból fejlesztik a történelmi borvidéket.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely összesen 150 milliárd forintot biztosít Tokaj-Hegyalja és Zemplén számára azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek a várakozások szerint nagyságrendekkel javítják a térség körülményeit, gazdasági kilátásait. A Wáberer György Tokaj-Zemplén fejlesztéséért felelős kormánybiztos, közismert nagyvállalkozó nevével fémjelzett program a közlönyben leírtak szerint az egykor szebb időszakot is látott térség életének szinte minden szeletét érinti.

Kivételes adottságok

A kormánybiztos az Északnak adott korábbi interjújában kifejtette: a cél elsősorban az, hogy a kivételes adottságokkal – borászat, borturizmus, varázslatos természeti környezet, folyók, tavak, épített örökség – rendelkező régió Budapest és a Balaton után a harmadik legjelentősebb turisztikai célponttá váljon és újra régi fényében tündököljön a Tokaj brand. Ehhez elsődlegesen a közlekedési infrastruktúrát szándékoznak javítani, ennek megfelelően az összeg felét útfelújítások, kerékpárutak és a szőlőterületek közötti dűlőutak építése, fejlesztése teszik ki. Abból is a legnagyobb szeletet a térség fő közlekedési ütőereként üzemelő 37-es számú főutat érintő beruházás hasítja ki. A vázlatosan ismertetett költségvetés szerint 600 millió forintot fordítanak elektromos töltőállomások kiépítésére, egymilliárdot pedig nosztalgia­gőzös indítására. Szálláhely- és gasztronómiai fejlesztésekre több mint 12,5 milliárd forint fordítható, de létrehoznak egy négymilliárdos kistelepülési fejlesztési alapot is. Borvidéki látogatóközpontra kétmilliárdot, a Hernád vadvízi élményfejlesztésére pedig félmilliárdot szánnak. A települési szinteken megvalósuló fejlesztésekre 22,5, ifjúsági és gyermek-szállásfejlesztésekre pedig 9,5 milliárd forintot szán a kormány. Jut pénz – 10,5 milliárd forint – városrehabilitációra, és 350 millió gasztronómiai fejlesztésekre.

Városról városra

Hogy néhány konkrétummal is szolgáljunk: tudomásunk szerint Sátoraljaújhelyen például ebből a forrásból fejlesztik a vasútállomás közvetlen szomszédságában álló bortemplomot, az impozáns épületben kulturális-gasztronómiai látogatóközpont jön létre, de terveznek a városba szállodát, és a belvárosi történelmi épületek egy részének homlokzatfelújítása is e program keretében valósul meg. A tervezett fejlesztésekhez tartozik a Szárhegy és a Várhegy közötti gyaloghíd is. Szerencsen a Rákóczi-vár turisztikai programjaihoz szükséges fejlesztéseket valósítanak meg, valamint ipari park létrehozására megvásárolnák a korábban a szalmatüzelésű erőmű építésének tervéről elhíresült területet.

Tanuszoda, lovarda, libegő

Sárospatakon ebből az összegből fejlesztenék az egyetemi képzést, a Borostyán épületéből ismét idegenforgalmi helyszín lehet, megújul a vasútállomás, valamint a várnegyed rekonstrukciója és a Szent Erzsébet sétány is e forrásból valósulna meg. Épül szálloda a Végardó Fürdő közelében, megújul az iskolakerti tornaterem, amelyet az ország első fedett tornatermeként tartanak számon. Mindezeken kívül egy tanuszoda és egy lovarda építése is tervben van. Tokajban a Kopasz-hegy turisztikai fejlesztése valósul meg útépítéssel, kilátóval, élményparkkal és a Fesztiválkatlanból induló négy évszakos, zárt kabinos libegővel együtt, emellett folytatódik a belvárosi rekonstrukció és az ugyanitt található romos épületből szállodát alakítanak ki a tervek szerint.

(A borítóképen: A bortemplom Sátoraljaújhelyen, ahol kulturális-gasztronómiai látogatóközpont jönne létre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában