koronavírus

2020.11.04. 08:00

Már ötezer fölött jár a megyei fertőzöttszám

Nagy-Hankó Krisztina

20201015 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Megkérdeztük: hogyan bírja a maszkviselést? Ádám Dániel

Forrás: MW

Fotó: Bujdos Tibor

A keddi adatok szerint az országban 3989 betegnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján. Elhunyt 84, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 4767 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5582 fertőzött van, a szám mintegy 300 fős emelkedést mutat egy nap alatt.

Miskolcon stagnálás van

A magyar települések 80 százaléka érintett a fertőzéssel. Az emelkedő esetszámokat, illetve a további várható emelkedéseket alátámasztják a hazánkban végzett laboratóriumi szennyvízvizsgálatok – mondta Galgóczi Ágnes.

A koronavírus örökítőanyaga koncentrációjának mérésével a járványhullám változása, azaz az esetszámok emelkedése nagyjából 4–10 nappal előre jelezhető. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy 19 megyeszékhelyen, több nagy városban, Budapesten pedig három helyen végeznek mintavételt. A szennyvízvizsgálatok alapján több nagyvárosban is emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyaga, ami miatt várható az esetek emelkedése. A szennyvíz vizsgálata a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttekről is információt szolgáltat, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe. Miskolcon a koncentráció mérsékelt, jelenleg stagnál a tendencia.

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy ha egy tüneteket mutató beteg esetében a háziorvos nem kér Covid-tesztet, azt az alapján teszi, amit a páciens elmond, miután alaposan kikérdezi. Ez alapján dönt arról, hogy a koronavírus-tünetek enyhék-e, vagy sem. Amennyiben az enyhe tünetek nem szűnnek meg pár napon belül, sőt rosszabbodnak, súlyosbodó köhögéssel, magas lázzal járnak, esetleg légszomjat érez a beteg, akkor újra hívni kell a háziorvost vagy a mentőt, mert kórházi kezelés válhat szükségessé.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gál Kristóf közölte: a rend­őrség szigorúbban jár el a szabályszegőkkel szemben. Az elmúlt 24 órában 83 esetben intézkedtek azért, mert zárt helyen megszegték a védekezés szabályait. Határozottabban lépnek fel a tömegközlekedési eszközökön is.

(A borítóképen: A szabályos maszkviselést szigorúan ellenőrzik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában