koronavírus

2020.11.20. 20:00

Ingyen étel karanténlakóknak

Március óta támogatja ebéddel az arnóti önkormányzat azokat, akik nem léphetnek utcára.

Detzky Anna

Forgács Tamás hordja ki az ebédeket a a házakhoz

Forrás: Bujdos Tibor

Ingyenes meleg ebédet igényelhetnek az önkormányzattól Arnóton azok, akik a járványhelyzet miatt a négy fal közé szorultak. A kezdeményezés a képviselő-testület támogatásával jött létre.

Segíti a védekezést

– Első perctől kezdve, amikor karanténhelyzetet vezettek be márciusban, ingyenes ételosztást kezdeményeztünk községünkben, amit több fórumon is meghirdettünk – mondta dr. Üveges István, Arnót polgármestere. – Ennek célja, hogy segítsünk a rászoruló családokon, akiket anyagilag megviselt a pandémiás időszak. Emellett hozzájáruljunk a hatékony járványügyi védekezéshez. Szeretnénk a fertőzés továbbadását ilyen formában is elkerülni. Fontosnak tartjuk, hogy ne legyen senki számára hivatkozási alap, hogy nincs otthon étele. A kétfogásos ebédet eldobható ételhordókban visszük ki a házakhoz üzemi konyhánkról. Péntekenként pedig több adagot adunk, hogy maradjon belőle hétvégére is. Március óta eddig összesen 105 főhöz szállítottunk ki 809 darab ingyenes ebédet, ami megközelítőleg 400 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Meggyőződésünk, hogy kezdeményezésünk hozzájárult ahhoz, hogy településünkön nem alakult ki vírusos gócpont.

Szükséges a határozat

Az érintettek közül bárki igényelhet ebédet e-mailen vagy telefonon.

– Tavasszal még csak azokat kereste fel telefonon az önkormányzat az ebédelési lehetőséggel, akik hatósági házi karanténba kerültek. Közülük egy fő kivételével mindenki kért ételt. Márciusban ez főleg olyanokat érintett, akik külföldről tértek haza. Akkor még senki nem fertőződött meg a jelenlegi 38 fertőzötthöz képest. Viszont az őszi időszakban kiterjesztettük mindazokra is a szolgáltatást, akik kontaktszemélyként tartózkodnak otthon. Valamint olyanokra, akik betegséggyanú miatt éppen a tesztjükre várnak a négy fal között. A karanténról szóló hatósági határozat fényképének az e-mailes úton történő megküldésével lehet igényelni az ingyen ebédet. Ennek hiányában pedig telefonon a határozat számának bediktálásával – tájékoztatott a polgármester.

Könnyebbít a terheken

Egy érintett karanténlakó is megosztotta tapasztalatait a szolgáltatásról.

– Amellett, hogy gyenge és fáradékony az ember, amikor koronavírusos, plusznehézség, ha még a kisgyermekeit is el kell látnia. Könnyebbséget jelentett, hogy ezt a terhet most levették a vállamról, és anyagilag is segítség volt. A pénteki dupla adagokkal pedig a szombati étkezésünket is megoldották – számolt be Vozárné Szabó Csilla egészségügyi asszisztens, aki kontaktszemélyként került karanténba férjével és 4, illetve 6 éves gyermekével a háziorvos javaslatára. – Az ételt személyes érintkezés nélkül a kapura vagy a kerítés külső felére akasztják föl az arnóti üzemi konyha munkatársai. Amíg ilyen lehetőség nem volt, csak a faluban élő testvéremet tudtam volna megkérni rá hasonló esetben, hogy vásároljon be.

(A borítóképen: A kétfogásos ebédet eldobható ételhordókban viszik ki a házakhoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában