tömegközlekedés

2020.11.10. 17:30

Az utasok örülnek a sűrítésnek

Egy esetben tapasztaltuk, hogy tömött villamos indult el a Centrum áruháztól hétfőn reggel.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Hétfőtől sűríteniük kellett tömegközlekedési járataikat a reggeli és délután csúcsidőszakban a városoknak, így Miskolcnak is. A kormány a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt hozta meg ezt a döntést.

Hétfőn reggel mi is részt vettünk a tömegközlekedésben. A Diósgyőrből érkező villamosokon nem volt tömeg, a járatok valóban sűrűbben indultak, bár előfordult, hogy egy-egy megállóba két villamos közvetlenül egymás után érkezett, így a következőre többet kellett várniuk az utasoknak. Egy alkalommal tapasztaltuk azt, hogy a villamosra felszállók nem tudták tartani egymás között a megfelelő távolságot, mert 8 óra előtt 10 perccel meglehetősen sokan várakoztak a Centrum áruház előtti megállóban.

Megszűnt a zsúfoltság

A Centrumhoz egymás után érkeztek a buszok is, de egyikről sem szálltak le sokan. Megkérdeztük az utasok tapasztalatait, milyennek találták a hétfő reggeli csúcsot. Ágnes, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, azt mondta, hétfőn kivételesen villamossal jött dolgozni.

– Elég sokan voltak rajta, de azért nem tapasztaltam tömeget. Örülök, hogy sűrítették a járatokat, mert környezetbarát vagyok, így a tömegközlekedés híve – fogalmazott.

Ragályi Klaudia a 12-es buszról szállt le a Centrumnál.

– Vannak olyan reggelek, amikor nagyon sokan tolonganak a buszon, de most nem tapasztaltam ilyesmit. Muszáj busszal járnom, mert nincs más lehetőségem, és örülök a sűrítésnek. Így nemcsak a zsúfoltság kerülhető el, de hamarabb odaérek, ahová éppen sietek – mondta Klaudia.

Balogh Anna az 1A-s villamossal ment dolgozni. A Győri kapuban szállt fel a járatra, és mint mondta, kevesen voltak rajta, igaz, ez már háromnegyed 9-kor volt. – A villamoson egy idős nő rászólt az egyik utasra, hogy vegye fel a maszkot, amit ő meg is tett. Jó megoldásnak tartom a járatsűrítést, de a járványügyi szabályok betartása ugyanolyan fontos. Én is minden szabályt betartok, többet nem tehetek – tette hozzá Anna.

Támogatás kellene

Kiss Barnabás busszal és villamossal is utazott hétfő reggel. Kijelentette, nagyon örülne, ha mindig így közlekedhetne, mert máskor, a Diósgyőr felől érkező villamoson olyan sokan vannak, hogy állóhelyet is alig lehet találni, nem hogy a megfelelő távolságot betartani.

Kubiczki Péterné Szirmabesenyőben lakik, vele szintén a Centrumnál találkoztunk. Felhívta a figyelmet, hogy jó lenne, ha a Volán-járatokat is sűrítenék, mert mire a távolsági busz Szirmabesenyőbe ér, már tele van, alig lehet rá felférni. Az ilyen utazás pedig biztos, hogy nem felel meg a járványügyi szabályoknak.

Néhány kimaradt

Fejér Balázs, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület miskolci tagszervezetének vezetője az Északnak jelezte, hétfő reggel ugyan nem tudták személyesen figyelni, miként zajlik a megyeszékhelyen a közösségi közlekedés, de arról van információjuk, hogy a reggeli csúcsforgalomban, tehát 7–9 óráig valóban sűrítették a járatokat. Igaz, a csúcs első felében járatkimaradások is akadtak, de ez nem egyedi eset, szeptember óta sajnos mindennaposnak mondható. Az oka pedig az, hogy az MKV-nak nincs elegendő működőképes busza, amit hadba tudna fogni. A járatkimaradások reggel a 12-es, a 14-es, a 29-es, a 31-es és a 35-ös vonalat érintették. Fejér Balázs felhívta a figyelmet: szerdától viszont új járványügyi szabályok lépnek életbe. Mivel a Miskolci Egyetem mellett a középiskolák is távoktatásra állnak át, csúcsidőben csökkenni fog a közösségi közlekedésben részt vevők száma.

Információink szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal jóváhagyta a járatritkítások ter­veit.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában