Tanítsunk Magyarországért!

2020.11.09. 07:30

Ahol tud, segít a mentor

A programban részt vevő diákok a világot új pers­pektívában láthatják.

Novák Krisztina

20201016 Prügy fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskolában a Tanítsunk Magyarországért program keretében "Teqball asztal " átadó rendezvényt zartottak.

Fotó: Ádám János

A Tanítsunk Magyarországért! mentorprogram 2019 szeptemberében indult a Miskolci Egyetemen. A kezdeményezés célja, hogy a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken élő gyermekek számára is biztosítsák a lehetőséget, hogy sikerrel boldoguljanak az életben.

Heti egy találkozás

– Intézményünk a 2019/2020-as tanév második félévében, az akkori hetedikes diákokkal csatlakozhatott – tájékoztatott ottjártunkkor Tiszlavicz Csaba, a Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója. – Ebben a tanévben a mentorprogram nemcsak folytatódott, hanem bővült is, ezért idén már a hetedik és a nyolcadik osztályosokat is bevonhattuk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezzel a 62 hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű tanulónkkal a Miskolci Egyetem 14 képzett, egyetemista mentora foglalkozik. Fontos, hogy közülük csak ketten tanár szakosok, így a többiek által más utakat is látnak a gyermekek, mint amit mi, pedagógusok tudunk mutatni.

Tiszlavicz Csaba elmondta, hogy az egyetemisták hetente egyszer személyesen látogatnak el az iskolába, de a digitális világ lehetőségeinek köszönhetően napi kapcsolatban vannak a mentoráltjaikkal. Segítik őket a tanulásban és abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a legtöbbet – legyen szó szakmaszerzésről, érettségiről, továbbtanulásról, sportról, művészetekről és a végén az elhelyezkedésről a munkaerőpiacon –, de minden egyéb problémájukkal vagy kérdésükkel is fordulhatnak hozzájuk a diákok.

Közös programok

A prügyi általános iskola mentorai és mentoráltjai például együtt látogattak el a szerencsi csokoládégyárba. A diákok betekintést nyerhettek az édességkészítés fortélyaiba, így pályaválasztáskor már tudják, milyen típusú munkát végezhetnek majd, ha ezt a szakmát választják. Az egyetemisták révén ráadásul a gyerekek bizonyos témák tekintetében sokkal befogadóbbak, mint amikor a tanáraiktól hallanak ugyanarról, hiszen korban sokkal közelebb állnak egymáshoz.

– A koronavírus-járvány miatt sajnos sok iskolán kívüli közös program, mint például az állatkert- vagy kiállításlátogatás, még nem valósulhatott meg, de bizonyos mértékben már most is tapasztalható, milyen jó hatással van az együttműködés a diákjainkra – emelte ki az iskolaigazgató.

Teqball az iskolában

A program révén már az iskola hat hátrányos helyzetű diákja kapott laptopot, a tornaterem pedig nemrégiben egy teqballasztallal is gazdagodott. Az újfajta sport szabályait lelkesen tanulják a diákok, hiszen az asztalnak köszönhetően akár egyedül, ketten vagy négyen is játszhatnak, nem fontos nagy csapatot gyűjteni. Örömüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy iskolaidőn kívül önként is rendszeresen bejárnak az iskolába sportolni.

(A borítóképen: Felvételünk a teqballasztal átadóján készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában