élettörténet

2020.10.11. 07:00

Marika mindhárom fiát elvesztette

A Göncön élő Vágási Józsefnét megviselte az élet, de az unokái és dédunokái fényt hoznak az életébe.

Hegyi Erika

Vágási Józsefné, Marika néni

Október az idősek hónapja. Ilyenkor majd minden településen köszöntik a szépkorú embereket. Van, ahol műsorral kedveskednek nekik az óvodás és iskolás gyerekek, az önkormányzat pedig megvendégeli a nagymamákat és nagyapákat. Ilyenkor köszöntik a község vagy a város legidősebb lakóit is, jó egészséget és még sok-sok boldog évet kívánva nekik. Az azonban ritkán tudható meg az ünnepségekről szóló tudósításokból, hogy maguk az idős emberek hogy érzik magukat, mennyi bánat vagy öröm van a szívükben, hogyan telnek a mindennapjaik, és hogy mi a legfőbb kívánságuk.

Boldog gyermekkor

Épp ezért látogattunk el a napokban a Göncön élő, 74 éves Vágási Józsefné Marikához. Volt idő beszélgetni mindenről, múltról, jelenről, de még a jövőről is. Marika már a kapuban várt bennünket, csakúgy, mint a kis fekete kutyája. A ház előtt gyönyörű szőlőlugas, tele szőlőfürtökkel, arra várva, hogy leszüreteljék őket. A kisszobában ültünk le beszélgetni, persze maszkban és ügyelve a távolságtartásra, hisz járvány van.

A beszélgetés kicsit nehezen indult, hiszen Marikánál még soha nem jártak újságírók, szokatlan volt számára ez a helyzet, de aztán kikerekedett élete története. Mint mesélte, Göncön született, itt is élt mindig. Melegség önti el a szívét, amikor a gyermekkorára gondol. Mert szerető szülők nevelték őt és két fiútestvérét. Az édesapjuk alapította a téeszt, majd téesz-elnök volt, így a család soha semmiben nem szenvedett hiányt. Marika, mint mesélte, 15 évig az egyháznál dolgozott, azután a gönci gyermekotthonban. Nagyon szerette a nehéz sorsú gyerekeket. Először az otthon konyháján kapott munkát, majd gyermekfelügyelőként dolgozott.

A szomorú édesanya

Életének azonban sok szomorú epizódja is van.

– Negyvenéves voltam, amikor a férjem meghalt. Később pedig, tíz év leforgása alatt a három fiamat is elvesztettem.

Marika szemeibe könnyek szöknek, még mindig elviselhetetlen fájdalmat érez gyermekei halála miatt. – Betegek voltak. Cukorbetegség és egyéb. A Jóisten elszólította őket, de inkább azt mondanám, hogy megváltotta őket, hiszen szenvedtek, fájdalmaik voltak – teszi hozzá az asszony szemeit törölgetve. Majd kicsit vidámabban folytatja. – De azért nekem ad a Jóistenke erőt. Mert én is beteg vagyok, sok gyógyszert szedek, de mégis itt vagyok, szeptemberben töltöttem be a 74. évemet. Örömet és erőt a 7 unokám és a 3 dédunokám ad. A legidősebb fiamnak két gyermeke született, ők Kisgyőrben laknak, ott élnek a dédunokáim is. A középső fiam két lánya Miskolcon él, a fia pedig Göncön. A legkisebb fiam gyerekei is itt vannak Göncön, Palcsika és Pannika. Az unokáim törődnek velem, eljönnek, meglátogatnak, a névnapomon és a születésnapomon köszöntenek. Tehát igazából nem vagyok egyedül – mondja már sokkal derűsebben Marika, megjegyezve –, olyan jó érzés, hogy valakit még tudok várni. A nagy bánatom mellett ez a nagy boldogságom, hogy mindig benéz hozzám valamelyik unokám.

A kívánság

Marika elmeséli azt is, hogy amikor nem volt járvány, akkor mindennap elment a Sziget Gondozóházba, ahol találkozott a város többi idős emberével. Beszélgettek, jól érezték magukat együtt. Most azonban nem lehet közösségbe járni. A gondozóház dolgozói azonban rendszeresen látogatják az idős embereket.

– Itthon elfoglalom magam. Kiveszem a szekrényből a ruhákat, aztán visszateszem, rendezgetek. Elmegyek a boltba, ha piaci nap van, akkor a piacra. Csak a lábam ne fájna! Már nem tudok annyit menni, mint azelőtt – panaszolja.

Az ágyán ott az Észak-Magyarország, kérdezzük, mióta hűséges olvasónk. Marika elmeséli, hogy még az édesapja fizetett elő az újságra, aztán a férje, majd a fia vette át az előfizetést. Végül ő, mert nagyon szereti a lapot, minden sorát elolvassa.

Végezetül elárulja a kívánságát is.

– Az unokáimnak és a dédunokáimnak kívánok jó egészséget. Magamnak szintén, hogy még sokáig örülhessek a gyerekeknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában