Koronavírus

2020.10.09. 09:00

Kíváncsiak voltunk, milyen maszkot hord?

– Orvosi maszkot viselek, és sűrűn váltogatom – avat be Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház színművésznője.

Pap Gyula

20200909 Miskolc Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár tartott tájékoztatót a megye kis- és középvállalkozói számár a BOKIK székházban. A téma: a 2021-27-es EU-s gazdaságfejlesztési források tervezése, az elérhető fejlesztési források bemutatása. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország Képen: Bihall Tamás Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

– A jelen helyzetben nem az a legfontosabb, hogy az embernek milyen a frizurája, hanem a biztonság, hogy a magunk és a többi ember egészsége érdekében próbáljunk védekezni az esetleges fertőzés ellen. Hétköznap nem gyakran sminkelek, vagy legalábbis minimális szinten, úgyhogy azzal sincs probléma. A fellépésekre készítek erősebb sminket, így a hétköznapi életben ebben sem korlátoz a maszkviselés. A színházban többen is pozitív tesztet produkáltak, vannak, akik még nem gyógyultak meg, illetve a második tesztje is pozitív lett. Nagy beteggel szerencsére nem találkoztam, akinek komolyabb tünetei lettek volna. Igyekszem keveset kimozdulni, a próbákon és előadáson kívül a nagy bevásárlásnál és a gyerek iskolába vitelénél mozdulok ki. Az a tapasztalatom, hogy sokan hordják a maszkot, de sajnos elég nagy százalékban nem teszik fel az orrukra, nem tökéletesen viselik, amely erősen rontja a védekezés hatékonyságát.

„Az élet nem állhat meg”

Bihall Tamás, a BOKIK újraválasztott megyei elnöke elmondta, magánemberként és kamarai vezetőként is aggódik a vírushelyzet miatt. „Az emberek, a családom egészségéért, meg az üzletmenet biztonságáért is. Mert az élet nem állhat meg – helyeslem ezt a megközelítést –, de a vírushelyzet sok nehézséget gördít ez elé. A legfontosabb, hogy a napi munkát a lehető legszigorúbb biztonsági feltételek mellett végezzük, tehát például a kamarában is amit csak lehet online intézünk, a személyes találkozóknál a maszkhasználat kötelező, nagyobb rendezvényeknél lázat mérünk, fertőtlenítők vannak mindenütt kihelyezve. Vírusos megbetegedés a közvetlen környezetemben még nem fordult elő, de sok esetről hallottam. A kamarai közreműködéssel készült Fehér Könyv – mely a legszükségesebb intézkedéseket, protokollt foglalja össze – több mint 30 ezer vállalkozáshoz eljutott. Többféle védő álarccal rendelkezem, szerdán speciel a Miskolci Egyetem által adott maszk volt rajtam, de van orvosi maszkom is, és a kamarában is készülünk egy saját emblémás védőeszközzel. Az a tapasztalatom, hogy az emberek nagy százaléka fegyelmezetten viseli a maszkot, és erre szükség is van.”

(A borítóképen: Bihall Tamás csak az ünnepi beszéd idejére csúsztatta le állára a maszkot)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában