Interjú: dr. Lubinszki Mária pszichológussal

2020.10.04. 17:30

A felelősségtudat, a kötelesség és a kikapcsolódás egyensúlya a fontos

„Ha nem siettetjük a fejlődést, érzelmi biztonságot és értékrendszert nyújtunk, a gyerekek jó úton maradnak.”

Kiss Daniel

20200626 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Hétvégi éjszakai élet Miskolc belvárosában - bejárás rendőrökkel a népszerű szórakozóhelyek környékén.

Forrás: ÉM

Kinek mi dolga azzal a jelenséggel, hogy sok az egészen fiatal a miskolci éjszakában? A témával foglalkozó sorozatunkban a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének oktatóját, dr. Lubinszki Máriát kérdeztük. Ő a gyerekek szokásai mögötti lelki működést ajánlja a figyelmünkbe.

Egyre több és egyre fiatalabb gyerek tűnik fel a hétvégi miskolci éjszakai életben. Mihez kezdjünk ezzel a jelenséggel?

A jelenség mögötti okok nagyon összetettek lehetnek. Ha a 18 év alatti korosztályt értjük a fiatalabb gyermek alatt, akkor ez a tendencia sajnos valóban jelen van. Óvatosan bánnék az általánosítással, mert teljesen különböző okok húzódhatnak meg e mögött. Ha egy fiatal a megbeszélt időpontra hazamegy, nem fogyaszt alkoholt, vigyáz magára, az idejét a kortárs csoporttal tölti, nem rendszeresen marad ki esténként, akkor ez a fejlődés természetes velejárója lehet. Azonban a későig a városban bulizás a fiatalabb gyermekeknél mindenképp veszélyforrás. Ilyenkor biztos, hogy a szülői felügyelet, a határok kijelölése és betartása mint probléma megjelenik, továbbá az a törekvés, hogy nagyon hamar felnőtté szeretnének válni a 12-13 éves gyermekek is.

Miért lehet, hogy az új generáció éjszakai színre lépése riadalmat keltő jelenség a közbeszédben?

Természetes, hogy féltjük a fiatalokat. Ők a serdülőkor küszöbén-közepén, tele mindenféle küzdelemmel, önértékelési problémával, megfelelési kényszerrel, vagánysággal, még nem rendelkeznek a kellő megküzdési kompetenciakészlettel. Azért féltjük őket, mert a megküzdést, a kitartást és a felnőtt élethez szükséges képességeket valószínűleg nem a péntek-szombat éjszakákból tudják megtanulni. Hangsúlyozom, hogy a rugalmasság, a felelősségtudat és a barátokkal való tartalmas időtöltés is hozzá tartozik egy-egy kikapcsolódáshoz.

Szabad-e egyáltalán ennek a korosztálynak benne lennie pénteken-szombaton az éjszakában?

Pszichológusként tudok erre válaszolni: 18 év alatt a szülő felelőssége elengedni a gyermekét. És a szülőknek pontosan tisztában kell lenniük ennek a korosztálynak a fejlődési feladataival: a hivatásválasztás, a párkapcsolati érettség kialakítása, és a szülőkről való leválás elindítása mind-mind számos konfliktus forrása lehet.

Az éjszakai életben való jelenlét a korai leválás jele, amihez nem kapcsolódik még megfelelő eszköztár ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat

a deviáns viselkedésformáktól.

Minek kellene történnie, hogy ne a deviancia erősödjön ezzel a jelenséggel?

Általános értékválság is áll a jelenség mögött: a cél nélküli mindennapok, a pénz hatalma mind olyan értékek hiányából fakad, amelyeket egészen kicsi gyermekkorban, a családban sajátítanak el a gyermekek. A kitartás képességét, a tanulás tiszteletét, a személyi fejlődés lehetőségét is a család adhatja meg. A családi életre kell nagyon vigyázni és arra, hogy a gyermekek érzelmileg stabilak maradjanak, ne kelljen kompenzáló üzemmódban

a városban „rosszalkodniuk”.

Felelőssége-e valakinek az, ami történik? Például iskolának, családnak vagy kortársaknak?

Minden említettnek óriási felelőssége van.

Mennyire látni felkészültnek az említetteket arra, hogy segítsenek jó irányban tartani a helyzetet? Létezik-e helyes irány ennek a jelenségnek a kezelésében?

Változó, hogy ki mennyire felkészült. Tapasztalatom alapján csak közös erővel, együttműködve lehet jó irányban tartani a fiatal generációt. Önmagában nem elég sem a szülő, sem az iskola, sem a kortársak szerepvállalása.

A legfontosabb az, hogy nem szabad a fejlődést siettetni. A felnőtt élet felé vezető úton meg kell találni az egészséges arányokat a kötelesség, a tanulnivaló, a rendszeres felelősségvállalás és a kikapcsolódás között. Pusztán kikapcsolódó üzemmódban nem alakul ki az a mentális fékrendszer, amely megvédené őket a devianciától. A jelenség kezelésében a prevenció szerepe kiemelten fontos. Az érzelmi biztonság, a gyermekbe és a világba vetett bizalom mindennek az alapja, ehhez kell társítani azokat a tevékenységeket és ismereteket, amelyek révén kialakul az értékrend, a célok, és az egészséges, boldog felnőtt élet kialakításának a képessége.

(A borítóképen: Miskolci fiatalok az éjszakában egy péntek este)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában