Felsőoktatás

2020.09.20. 11:30

Világrangsorokban a Miskolci Egyetem

A Times Higher Education 2021-es rangsorában, az 1000+1 kategóriában a Miskolci Egyetem is képviselteti magát.

20200914 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A Miskolci Egyetem a Területi Innovációs Platformmal közösen online konferenciát tartott „Innovatív megoldások, fejlesztések a Miskolci Egyetemen” címmel. képen: Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

Fotó: Kozma István

A világrangsor készítői 2004 óta nyújtanak megbízható teljesítményadatokat az egyetemekről. Öt terület mutatói alapján vizsgálják a felsőoktatási intézményeket. Ez az öt terület nem más, mint oktatási környezet, kutatás, idézettség – ami egy publikáció esetén a forrásmunkaként rá hivatkozó más publikációkat jelenti –, ipari bevételek, nemzetközi orientáció.

Szempontok

Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora megerősítette, hogy a rangsorba való bekerüléshez számtalan szempont alapján elemzik az egyetemeket.

– A vizsgálathoz közvetlenül a felsőoktatási intézménytől is kérnek be adatokat, ezek mellett pedig az egyetemekkel kapcsolatban álló forrásokat – mint például nemzetközi cégek képviselőit, akiknek természetesen nem befolyásolhatjuk a véleményüket – kérdeznek meg. A rangsor készítői többek között vizsgálják az oktatás minőségét, az oktatók és hallgatók arányát, az oktatók publikációinak mennyiségét és minőségét, az oktatás és kutatás kapcsolatának eredményességét, továbbá a K+F tevékenységet, ipari bevételeket, nemzetközi jelenlétet is – tájékoztatta az Északot. – Egy nemzetközi rangsorba való bekerülés nem jelent az egyetem számára közvetlen pluszbevételi forrást. Közvetetten világít rá azokra a területekre, amelyeket még erősítenünk kell, hiszen nem elég bekerülni a rangsorba, stabilizálni kell a korábban kiérdemelt helyet vagy feljebb tornázni magunkat – tette hozzá.

Jó úton

– Az elért eredményeket a hallgatói társadalommal több felületen keresztül is megosztjuk. A magyar tanulók úgy érezhetik, hogy ezek az elismerések az ő oktatásukat, eredményességüket, diplomájuk értékét nem befolyásolhatják, mivel legtöbbször a munkáltató sem veszi figyelembe a jelentkező diplomáját kibocsátó intézmény nemzetközi rangsorokban való elhelyezkedését. Mégis szeretnénk aktivizálni, bátorítani őket arra, hogy pályázzák meg minél több mobilitási program ösztöndíját, töltsenek akár félévet, éveket külföldi egyetemeken, váljanak nyitottabbá más kultúrák iránt. A Miskolci Egyetem vezetősége büszke arra, hogy a világszerte jelen lévő 29 ezer egyetem közül ott van az első ezer között a két legnevesebb rangsorolásban. Tudjuk, hogy ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk, de mindenképp jó úton járunk – mondta prof. dr. Horváth Zita.

A felsőoktatási világrangsort olyan egyetemek vezetik, mint az Oxfordi Egyetem, a Stanford Egyetem és a Harvard.

Varga Levente történészhallgató a Bölcsészettudományi Karon.

– Meglepetésként ér a hír, részben azért, mert még magáról a rangsorról sem hallottam eddig. Szerettem volna, ha többet is közölnek rólunk vagy jobban reklámozták volna önmagukat is, de szerintem így is nevesebb egyetemmé válhatunk. Őszintén, nem számítok lényeges változásra csupán azért, mert szereplünk a nemzetközi rangsorban.

 

Müller Bence a Gépészmérnöki és Informatikai Karon tanul műszaki menedzserként.

– Nagyon örülök a külföldi hallgatóknak, és a rangsor miatt szerintem több külföldi diák fog minket választani. Meglepett engem is, hogy felkerültünk a THE rangsorára, bár nem követem az ilyeneket. Kíváncsian várom, hogyan teljesít a jövőben az egyetem. Országosan pedig mindenképpen ismertebbek és nevesebbek lehetünk ezáltal.

Dózsa Gergely a Bölcsészettudományi Karon tanul és a Citromfa Politikai Műhelynek alelnöke.

– Egyetemünk az utóbbi években érezhetően felívelő pályán van, ez pedig több dologban is megmutatkozott. Emelkedtek az ösztöndíjak és több pályázatra is jelentkezhetnek hallgatótársaim. Növekedett a hazai megítélésünk. Országosan és nemzetközileg is nagyobb elismertségre tehetünk szert. Nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyetemeként leszünk számon tartva, hanem az Európai Unió egyik versenyképesebb intézményévé válhatunk, ahova még több külföldi diák is járni fog.

 

(A borítóképen: Prof. dr. Horváth Zita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában