kivitelezőre vár

2020.09.19. 14:00

Tavasszal kezdődhet el a kiliáni rendelő építése

Uniós nyílt közbeszerzési eljárásban keresik az egészségház kivitelezőjét.

Szaniszló Bálint

20190626 Orvosi rendelő ügy a Kilián-délen, Miskolc A játszótér és park helyére épülne az új orvosi rendelő, ami fakivágásokkal járna. fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Fotó: Ádám János

A Dél-Kilián városrészben új egészségházat építenek. Ez ma már ténynek tekinthető. Az elmúlt évek kálváriája ismeretében ez a tényközlés – bátran fogalmazhatunk így – megnyugtató a lakótelepen élők számára.

Mert ez nem mindig volt így, ugyanis – nem merész megállapítás – ádáz harc volt az új egészségház megépítése mellett kardoskodók és az azt ellenzők között.

Érvek innen és onnan

A támogatók szerint az igencsak népes lakókörnyezet számára nagyon fontos, hogy korszerű környezetben kapjanak alapvető egészségügyi ellátást a kiliániak. A régi rendelők ugyanis olyannyira korszerűtlenek és lepusztultak, hogy felújításuk a lehetetlent súrolja.

Az új rendelő építését ellenzők a környezetet féltették, mondván, több tucatnyi fát kell kivágni és a parkból kell helyet elvenni az új épület számára.

Az önkormányzattal folytatott pró és kontra egyeztetések vége az lett, hogy egy kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a helyiek, hogy támogatják-e az új rendelőépület kialakítását az arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem. A szavazás eredménye 58–42 lett százalékosan az igenek oldalán. A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve az érveket, az önkormányzat úgy döntött: indulhat az új rendelő beruházása.

Orvosoknak, védőnőknek

A projekt tartalma szerint egy 5 rendelős felnőttorvosi rendelőt, egy kétrendelős gyermekorvosi rendelőt, valamint kétszobás védőnői szolgálatot alakítanak ki az új egészségház épületén belül.

Az egészségházra vonatkozóan egyébként 2019 augusztusa óta rendelkezik a város kiviteli tervdokumentációval és már 2019 februárja óta építési engedéllyel.

2022-re készülhet el

Jelenleg az egészségház kivitelezésének közbeszerzése van folyamatban, mely uniós nyílt eljárásban történik, és az eljárás lefolytatásának becsült ideje mintegy 6 hónap. Mindezek fényében a kivitelezés tervezett kezdete 2021 áprilisa, a tervezett befejezés pedig 2022 áprilisa. A rendelő építésével kapcsolatos támogatás pályázati felhívása egyébként 2022. december 31-ig ad lehetőséget a projekt fizikai befejezésére, így van esély arra, hogy a határidőt tartani tudja az önkormányzat, illetve az épület leendő kivitelezője.

Remélhetőleg végleg nyugvópontra jut ezzel a kiliáni egészségház ügye, és új fák ültetésével a környezetért aggódók is elfogadható megoldást kapnak.

(A borítóképen: A régi rendelők már nem alkalmasak orvosi ellátásra)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában