múzeum

2020.09.19. 17:00

Előkészítés alatt áll a „papszeri” felújítás

Becslések szerint az épület felújításához mintegy 1,5 milliárd forint kellene.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

„A Herman Ottó Múzeum papszeri épületének felújításával kapcsolatban arról tájékoztatom, hogy a beruházás jelenleg zárt, előkészítési szakaszban van...” Ezt a választ kaptuk a miskolci önkormányzat sajtóosztályától a kiállítási épület sorsával kapcsolatos közelmúltbeli kérdésünkre.

Ha optimisták vagyunk, akkor ez jó hír, hiszen a város muzeális jellegű épületéért joggal aggódnak sokan. Tavaly áprilisban ugyanis az önkormányzat az állapota miatt bezáratta az épületet, mert – ahogy akkor fogalmaztak – „nagy volumenű felújítási munkálatok előkészítése kezdődik”.

A bezárás óta lényegében alig sikerült valamit megtudnunk az ominózus nagyszabású felújítási munkák helyzetéről, ezért fordultunk újra az önkormányzathoz.

Lesz munka vele bőven

Mint megtudtuk, az önkormányzatot – mint az intézmény fenntartóját – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértői vélemény elkészítésére kötelezte. A szakvélemény rögzítette a szakmai megállapításokat és a szükséges beavatkozásokat. Ebből kiderül, hogy „az épület napjainkbeli statikai állapota volt olyan, ami szükségessé tette a kiköltözést”.

Az épület statikailag bizonytalanná vált. A tetőszerkezet, a födém és a pinceszint vizesedésének problémája sürgető megoldást kíván. A szerkezeti megerősítés az épület minőségi megújításához elengedhetetlen. Előzetes becslések szerint az épület felújításához szükséges forrás mértéke 1,5 milliárd forint. Erre kell forrást találnia az önkormányzatnak.

(A borítóképen: Jobb sorsát várja...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában