díszpolgári cím

2020.09.03. 14:00

Elismerésekkel mondtak köszönetet

Posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki a néhai országgyűlési képviselőt a településen.

Erdős József

Fotó: Varga Tamás

Az államalapítás ünnepén szervezett megemlékezésen Koncz Ferenc lánya, Zsófia vette át édesapja elismerését.

Felelősségteljesen, odaadással

Rozgonyi István, a település polgármestere azt mondta, eredetileg személyesen szerette volna átadni a díszpolgári címet a térség ország­gyűlési képviselőjének, de a bodrogkeresztúri terveket a tragédia felülírta.

– Koncz Ferenc mindent megtett Bodrogkeresztúrért 1998 óta. Országgyűlési képviselőként is sokat segített, még akkor is, amikor ellenzékben volt. Majd a megyei önkormányzat alelnökeként is számíthattunk rá. A segítsége nem csak pénzben mérhető, ha kellett, személyre lebontva egyéni problémákkal is fordulhattunk hozzá – mondta el a díszpolgári cím adományozása kapcsán Rozgonyi István, aki hozzátette a néhai képviselő sok időt töltött el a településen, és sok barátságot kötött ott.

Fotó: parlament.hu

Egy másik elismerést is átadtak Bodrogkeresztúrban, a Településért emlékérmet Dévald István, a Tokaji Fejlesztési Tanács nonprofit gazdasági társaságának ügyvezetője kapta.

– A római katolikus templom felbecsülhetetlen értéke községünknek. Az építése a tatárjárás idejére datálható, a felújítása pedig most lenne aktuális. Ki merem jelenteni, hogy a fejlesztési tanács és Dévald István segítsége nélkül nem sikerülhetett volna, hiszen olyan felelősségteljesen és odaadással végzi munkáját, ami településünk hasznára válik – tette hozzá a polgármester.

További fejlesztések

Nem önkormányzati beruházásként, de folyamatban van a tornaterem építése Bodrogkeresztúrban. Ez is fontos a település életében, hiszen mind az iskolába járó gyerekek, mind a mozogni vágyó helyiek igénybe tudják majd venni a létesítményt.

– Az elmúlt időszakban a Magyar falu programban húszmillió forintot nyertünk közösségi tér felújítására és három és fél millió forintot orvosi eszközökre. További tízmilliót nyertünk közterületi karbantartó gép beszerzésére, a projektek megvalósítása folyamatban van – mondta el Rozgonyi István, aki hozzátette, hogy a hivatal épületének energetikai felújítása is hamarosan befejeződik.

Átadták a bodrogkeresztúri vendégházat is, amelyet a korábbi vezetés indított el. A polgármester elmondta, nagy nehézségek árán sikerült befejezni. Most azonban méltó körülmények között tudják fogadni a turistákat, és egy fontos bevételi forrást is jelent az önkormányzatnak a szálláshely. Mindezek mellett befejezték a turisztikai központ felújítását, és három elektromos busz is a napokban érkezik a településre. Utóbbiak az idegenforgalmat segítik majd, a tervek szerint akár helyben, akár a Tokaj–Tarcal–Bodrogkeresztúr háromszögben viszik majd a vendégeket a borászatokhoz.

– Folyamatban van a csapadékvíz-elvezető projekt kiírása, a tervek szerint ez is elkezdődhet idén ősszel. A projekt Bodrogkeresztúr egy részén jelent teljes felújítást, ami az érintett területen élők mindennapjait teheti könnyebbé esőzések idején – emelte ki a polgármester.

Készülnek a mulatságra

A koronavírus-járvány teljes egészében felülírta a település működését az idén. A gazdálkodásban jelentős tételként megjelenő idegenforgalom azonban a nyár közepére-végére helyreállt, a már említett huszonkét fős önkormányzati vendégház is folyamatos telt házzal üzemel a hétvégéken.

A programokat is érintette a pandémia, mindössze egy Keresztúri Pikniket tudtak megtartani. Rozgonyi István azt mondta, a vírushelyzet enyhülésével sem akartak nagyrendezvényeket szervezni, de a széles körben ismert Mindszenthavi Mulatságot szeretnék megtartani.

– Itt még kérdőjelek vannak, a mulatság mellett sportnapot is szeretnénk megvalósítani. Ezeknek a rendezvényeknek a sajátosságai, hogy egyszerre több helyszínen zajlanak, így a jelenleg érvényben lévő szabályozásoknak is meg tudunk felelni. Ha nem jönnek szigorítások, ezeket a programokat Bodrogkisfaluddal közösen megtartjuk – tette hozzá a polgármester, aki reméli, hogy a két település összefogása a térség számára is példamutató lehet. Bodrogkeresztúr testvértelepülése, Balatonkeresztúr is részt vesz majd várhatóan a mulatságon. Az ottaniakkal egyébként is jó viszonyt ápolnak a Bodrog-partiak. A nyár folyamán egy pályázatnak köszönhetően hatvanöt gyermek tölthetett el egy hetet a „magyar tenger” déli partján, a családoknak a kicsik nyaralása nem jelentett pluszterhet.

(A borítóképen: Rozgonyi István, Koncz Zsófia és Dévald István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában