szemétszedési akció

2020.09.01. 14:00

A Kvaterka Zárásaként takarítottak a Nagy-Avason

A Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület szombat délelőtt szervezett szemétszedést tartott.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Az Avasi-pincesoroknál idén nyáron is megtartották a Kvaterka rendezvényeket, amelynek záróakkordjaként Serbán Zsolt tisztasági nagykövet és önkéntesei szombat délelőtt megtisztították a Nagy-Avast.

Szervezetten

Az összesen nagyjából negyven főt számláló csapat, két csoportban az Avasi Bortanya elől indult kilenc órakor, a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület által megtervezett útvonalon. A Nagy-Avas Felső sor, Pázmány sor, Latabár sor, Lajos sor, Petőfi sor, Horváth tető útvonalon haladtak és végigtakarították még az Amfiteátrumot, illetve a felette lévő erdős, füves részt a kilátóig. A kesztyűkről, láthatósági mellényekről, üdítőről és a szendvicsekről Serbán Zsolt, a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület vezetője gondoskodott.

 

– 2018 októberében villant be a gondolat, hogy jó lenne, ha az ország legtisztább hegységévé varázsolhatnám a Bükköt – mesélt a kezdetekről Serbán Zsolt. – Ilyenkor azonnal szervezkedek, így az első szemétszedést már december elsején megcsináltam, az egyesületet pedig 2019. szeptemberében hoztam létre. Az elsődleges cél még mindig a Bükk. Túrázok, ezért mindig látom, hogy melyek a szemetes részek és a barátoktól, ismerősöktől is kapom a füleseket. A Nagy-Avast a város egyik gyöngyszemének tartom, ezért még a Borangolás idején kerestem meg először a szervezőket, de a Kvaterka után sikerült összehozni az első szemétszedést. A mostani szemétszedéssel kapcsolatban pedig engem keresett meg a MIKOM Nonprofit Kft. A következő szervezett akciónk Bogácson lesz, szeptember 5-én, szombaton, ahol egy harminc köbméteres konténert töltünk meg. A miskolci önkéntesek szállításáról az egyesület gondoskodik.

Az erdő közepén is takarítanak

– Nagyon szép helyen, egy erdő közepén élünk, ezért már évek óta hozzászoktunk, hogy a saját lakókörnyezetünkben – a szomszédokkal együtt – mindig gyűjtjük a mások által eldobált szemetet – kezdte Búza Lászlóné. – A Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület szervezett akcióiról néhány hónapja szereztünk tudomást. Azóta négy szemétszedésből én kétszer, a férjem pedig három alkalommal tudott részt venni. Azt vettem észre, hogy mindig emelkedik a létszám, de sokan még mindig nem tudnak az egyesület létezéséről. Mindig fáj azt látni, hogy valaki eldobja a PET-palackot vagy hagyja, hogy a gyereke eldobja a csoki papírját, de ennél is rosszabb, amikor olyan részeket találunk, ahol a szanitertől a bútoron át minden megtalálható. Hiszen ez azt mutatja, hogy valaki időt és energiát szánt arra, hogy teleszemetelje a zöldövezetet, ahelyett, hogy a szeméttelepre vitte volna.

– Egy kolléganőm hívott mindig, de először az Amfiteátrumos takarításnál tudtam csatlakozni – mondta Rácz Emőke. – Szimpatikus a csapat és tetszik, hogy minden jól meg van szervezve. A lányom és a kisfiam is itt vannak velem, mert így tanulják meg, hogy nem dobunk el semmit.

(A borítóképen: Bőven van munka az avasi pincesorok körül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában