lillafüredi állapotok

2020.08.03. 19:00

„Ördög” a részletekben

Ráférne a gondozás a kiemelt turisztikai látnivalóra: a lillafüredi függőkertre.

Pap Gyula

Fotó: Kozma István

A miskolci belváros legnagyobb, központi parkjával, a Népkerttel és a fejlesztési lehetőségekkel foglalkozó írásunkra reagálva egyik, a Népkert közelében lakó 75 éves olvasónk kereste szerkesztőségünket. Mint mondta: egyetért a jobbító szándékkal, de ugyanígy ráférne a gondoskodás a lillafüredi függőkertre.

Lillafüred kiemelt turisztikai területként szerepel a város elkövetkező tíz évre szóló turisztikai stratégiájában is.

A helyszínen az Észak munkatársa arról győződött meg, hogy milyen állapotok fogadják az oda érkező turistákat.

Magas fű, hibás lépcső

Felsőhámor irányából érkezik kollégánk, ahol rögtön egy balesetveszélyes szakaszba botlik: a jó pár éve megszűnt étterem melletti lépcsőt ugyan egykor egy vékony lánccal zárták le, de most szabadon használható, ám korlát nélkül, és omladozó lépcsőfokokkal komoly veszélyeket hordoz.

A vízesés aljában két helyen is hibás a lépcső, az a turista, aki éppen a természeti látványosságban gyönyörködik, nem biztos, hogy figyel a lába elé. Észrevesszük, hogy a falak tövében nem feltétlenül kertészeti céllal nőttek növények, de a sétálóösvény mentén sem lenne helye a kezdődő füvesedésnek, gyomosodásnak egy olyan területen, amelyet kiemelt turisztikai célpontként határoz meg a városvezetés.

A klíma tetszik a turistáknak

Ugyanakkor munkatársunk úgy ítéli meg, hogy a felső teraszon található virágoskert sokszínűen pompázik, ebben gyönyörködnek legtöbbször a kiránduló turisták is. A vízesésre legjobb rálátást biztosító terasznál, ahol József Attila szobra mellett szinte mindenki megáll, és készít egy szelfit vagy egy fotót, egy bokor belóg a kilátásba. Kollégánk úgy értékeli: nem tűnik bonyolult műveletnek a bokor ágának az eltávolítása.

Berkenyéről érkezett Szegner Piroska üdülni Lillafüredre. Párjával Miskolctapolcán foglaltak szállást, és három nap alatt igyekeznek bejárni a környéket. Mint mondják: nagyon tetszik nekik a Hámori-tó és a függőkert, különösen dicsérte a rendkívül kellemes klímát.

– Jövőre a Palotaszállóban szállunk meg – ígéri mosolyogva.

Örömüket látva, kollégánk megállapítja, hogy Lillafüred minden körülmények között tartogat szépségeket, látnivalókat, és egy „idegen” szem esetleg kevésbé figyel a részletekre.

A függőkert középső szintjén egy olyan padot találunk, amelynek ülőkéjének egy darabja úgy összetört, hogy balesetveszélyes. Az emlék­oszlop körüli fű bizonyára a sok csapadék miatt „vágásra érett” állapotba került. Kollégánk úgy értékeli: mintegy fél­órás munkával rendezettebb állapot érhető el.

Hiányzik az árnyék

Végül egy utolsó pillantást vetünk a játszótérre, ahol rendszerint megállnak a kiránduló kisgyermekes családok, de a miskolciak is gyakran kimennek egy kellemes hétvégén Lillafüredre. A játszótér közepén kidőlt a fa: a kedves árnyékos hely így igazi kihívás lett a gyerekeknek napos időben.


Ütemezett a fűnyírás Lillafüreden is

Kérdéseinkkel kerestük Miskolcon a városháza sajtóosztályát.

Válaszukban elmondták: Miskolc közigazgatási területén a Miskolci Városgazda Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. a fűnyírást ütemezetten, folyamatosan végzi.

A sérült padok javításához szükséges anyagok már korábban megrendelésre kerültek, a paddeszkák cseréjét 2020. augusztus 10-ig tervezik elvégezni. Állították: a lépcsők javítását a Városgazda július 20-a és július 23-a között már elvégezte. Rákérdeztünk továbbá arra is, hogy tervezik-e a gyermekjátszótér védelmét a tűző naptól. Válaszukban az áll: a Városgazda hatáskörébe a játszóterek üzemeltetése és karbantartása tartozik, az átalakítás, beruházási tevékenység. A bokor levágásával kapcsolatban kifejtették: megtörtént a függőkertben a kilátást zavaró növények eltávolítása.

Feltettük továbbá a kérdést, hogy egyáltalán a karbantartáson túl várható-e valamilyen fejlesztés ezen a turisztikai attrakción.

„Ez a turisztikai attrakció kiemelt helyet foglal el Miskolc turisztikai stratégiájában, így a területtel kapcsolatos minden lehetséges fejlesztési lehetőséget megvizsgálunk”, közölte a városháza sajtóosztálya.

(A borítóképen: Körbejártunk a lillafüredi függőkertben)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában