fejlesztések

2020.08.25. 18:00

A hegyen látogatócentrum, a pincesoron völgyszínház

Két idegenforgalmi látványosságot adtak át az elmúlt napokban Sátoraljaújhelyen.

Bódisz Attila

Forrás: BSZA

Elkészült a Várhegyen a látogatóközpont, amely az újhelyi vár történetét és a régészeti feltárás eredményeit mutatja be. A másik attrakció az Ungvári Pincesoron a borteraszok és a völgyszínház kialakítása, mely közösségi térként és rendezvényhelyszínként szolgálja a város közönségét és az idelátogató turistákat.

Dankó Dénes alpolgármester ezekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: sokak számára fura ötletnek tűnt, amikor 2007-ben úgy döntöttek, hogy belekezdenek

a vár feltérképezésébe, majd feltárásába, hiszen akkoriban gyakorlatilag nyoma sem volt az egykori erődítménynek. Az azóta felszínre került leletek, falmaradványok már alkalmasak arra, hogy nagyobb távlatokban lehessen gondolkodni – tette hozzá.

Mérföldkő

Kiemelte: a mostani beruházás egy mérföldkő, ugyanis elkészült egy épület, amiben nem szerették volna a Kazinczy Ferenc Múzeum várról szóló kiállítását lemásolni, a látogatóközpontban megjelenített ismeretanyagok inkább kedvcsinálók egyrészt a várban folyó munkák eredményének meglátogatáshoz, másrészt pedig a múzeumi kiállítás megtekintéséhez, ahol az eddig előkerült, konzervált leletek tekinthetők meg. Az alpolgármester hozzátette: egy másik nyertes – elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre lehetőséget adó – pályázat miatt azonban a látogatóközpont egyelőre nem lesz állandóan nyitva, ugyanis annak környéke hamarosan építési területté válik. Hozzáfűzte: ennek ellenére előre meghirdetett időpontokban látogatható lesz majd a létesítmény. A részletekről szólva kiemelte: az új létesítményben bemutatják az úgynevezett pataki erdőispánságot, amely nem a mai Sárospatakot jelentette, hanem amit akkor értettek e fogalom alatt: a mai újhelyi várat helyezi el térben és időben, és ismerteti annak történetét a feltételezett kialakulásától egészen a 16. század végéig, amikor az erődítmény pusztulni kezdett. Emellett megtekinthető az a film is, amely az ásatás folyamatát mutatja be – tette hozzá Dankó Dénes. Kiemelte: van egy érdekes interaktív térképnézegető program, valamint háromdimenziós látványelemek is segítik az élménydús információszerzést a látogatóközpontban.

Mint egy görög amfiteátrum

A világörökségi címmel rendelkező Ungvári Pincesoron borteraszokat és völgyszínházat avattak a sátoraljaújhelyiek

a közelmúltban. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester kifejtette: régi vágyuk volt, hogy a pinceközzel kezdhessenek végre valamit. Az jelentett előrelépést, amikor egy világörökségi pályázat eredményeként projektötleteket mutathattak be. Nyertek, és közel 270 millió forint értékben infra­strukturális beruházást hajthattak végre, utakat, sétányokat újítottak fel és fejlesztették a közvilágítást a pincék környezetében. Mindezeken túl felépült a völgyszínház, amely egy egykori görög amfiteátrumhoz hasonlító, csaknem 400 férőhellyel ellátott kis létesítmény – ismertette.

Az Ungvári Pincekert felső részén pedig 5 nagyobb és 8 kisebb pinceteraszt alakítottak ki. A nagyobbaknál a padok mellett szalonnasütő helyeket is létesítettek, vannak hulladékgyűjtők, és sétányvilágítás biztosítja a biztonságos közlekedést.

Dankó Dénes kiemelte, sikerült egy napvitorlarendszert is kiépíteniük, amely árnyékában akár egy busznyi ember is elfér. Ezek nincsenek mindig kihúzva, egy ke­zelő segít a használatukban, de szélérzékelővel is el van látva a rendszer, ami azt jelenti, hogy bizonyos erősségű szél esetén automatikusan összezáródik. Az alpolgármester megemlítette: nagyon sok kertépítési munkát is elvégeztek a szakemberek, fákat, cserjéket ültettek a kivitelezők, valamint gyepesítettek is, aminek köszönhetően egy szép kirándulóhely alakult ki a területen. A helyszín ideális piknikek szervezéséhez, de akár baráti szalonnasütésekre is alkalmas – közölte. A helyet folyamatosan őrzik, így nem kell félni attól, hogy az új létesítményeket megrongálják – fűzte hozzá Dankó Dénes.

Méltó fejlesztés

Dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő az átadási ünnepségen úgy vélekedett: a sátoraljaújhelyi önkormányzat pályázatból megvalósult beruházása minden tekintetben méltó a tokaji világörökségi terület minőségi környezetet és szolgáltatást célzó, a borturizmust erősítő fejlesztési törekvéseihez. A honatya kiemelte: évtizedekkel ezelőtt sátoraljaújhelyi rokonaival maga is sokat járt a pincesoron szalonnát sütni, egy közkedvelt közösségi tér volt akkoriban ez

a terület, ami az idők folyamán lassan elveszett.

Ezt kapja most vissza a helyszín – tette hozzá. Megemlítette továbbá: a város lakóin túl fontos lehet egy ilyen szolgáltatásegyüttes a turisták szempontjából is, hiszen kiváló borkóstolókat és hangulatos, szórakoztató előadásokat lehet ezentúl szervezni – mondta a képviselő.

(A borítóképen: A völgyszínház és borterasz átadásán: Dankó Dénes, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere és dr. Hörcsik Richárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában