nyári tábor

2020.07.19. 17:30

Szakmai kóstoló az Avalonban

Az Avalon Park nyári táborában a Bokik által kínált szakmákkal ismerkedhettek a gyerekek.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Az általános iskolák szervezésében megvalósuló táborban az önfeledt játékot hasznos szakmabemutatókkal egészítették ki, nem titkoltan pályaorientációs céllal. Csütörtökön a helyszínen jártunk, amikor a gyerekek egy hivatásos cukrásszal közösen sajtos pogácsát és mézes linzert szaggattak és díszítettek.

Buborékfoci, lézerharc

– Szirmabesenyő önkormányzata idén nyáron a táborok sokaságával várta a településen élő gyermekeket – ismertette Szénégető Orsolya önkormányzati képviselő, pedagógus. – Összesen 6 tábort hirdetett meg a szervező Fedorné Karmanóczki Zita, aki a témahetek találó elnevezésével, illetve a programok sokszínűségével próbálta csalogatni a fiatal résztvevőket, sikerrel. A településen élő gyermekekből 250 fő jelentkezett, közülük most 32 fő, alsó tagozatosok és néhány ötödikes érkezett az Avalon Parkba, akiknek többsége a településhez ezer szállal kötődő híres festőről, Szinyei Merse Pálról elnevezett helyi általános iskola diákja. A szülőknek nagy segítség, hogy szinte az egész nyarat lefedő táborsorozatokat indítottunk, mint például ez a napközis tábor. Most éppen a cukrászattal, pékmesterséggel ismerkednek a gyerekek, de sorra került már az asztalos foglalkozás és a kosárfonás is. Emellett egészséges életmódra nevelünk és kikapcsolódásképpen számháborút, buborék focit és lézerharcot tartunk.

Szakmai kedvcsináló

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara feladatai vonatkozásában nagy hangsúlyt fektet a pályaorientációs programokra.

– A megyében legalább 200 iskolával jó kapcsolatot ápolunk, és évente közel ezer diákot tudunk elérni táborainkkal, céglátogatásainkkal, bemutatóinkkal – mondta Tóth Ádám Zoltán, a Bokik szakképzési vezetője. – Mára egy cukrász vendéglátóipari szakmabemutatóval készültünk. A gyerekek bekapcsolódhatnak a sütésbe és kipróbálhatják az Avalon Park játszóterét. Reméljük, hogy ez maradandó élmény számukra, és felkelti az érdeklődésüket a szakmatanulás iránt. Az általános iskolák utolsó évfolyamán végzett pályaorientációs felméréseink azt mutatják, hogy a hasonló programjainknak van hatása és pozitív a visszhangjuk.

Hiányoztak a barátok

Jázmin a játékot és a sportolási lehetőséget élvezte a legjobban, de a szakmai dolgokba is szívesen bekapcsolódott.

– A koronavírus miatt nem nagyon találkozhattunk a barátainkkal, de itt igen, ezért örülök, hogy eljöhettem. Az Avalon Parkban jártam már máskor is, és nagyon szeretem. Tetszik, hogy sokat lehet itt játszani és sportolni. Ez a sütögetés nagyon jó, de a kézimunkázás is érdekelt, ahol kötni tanultunk. Ezenkívül még két másik táborba is megyek idén nyáron, azokat is várom – osztotta meg benyomásait Mizser Jázmin Gesztenye.

(A borítóképen: Linzerkészítés közben a táborban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában