megyei kórház

2020.06.30. 14:00

Így várják most a babákat

Bababarát kórház: minden abban segít, hogy kellemes emlék maradjon a szülés.

Novák Krisztina

Fotó: Ádám János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztálya 2015-ben költözött át jelenlegi helyére, egy felújított, modern épületbe – tájékoztatott dr. Nagy Gábor orvosigazgató, a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, aki körbevezetett minket. – A főbejárattal szemben parkolót építettünk, körben fákat ültettünk és parkosítottunk. Elmondhatjuk, hogy XXI. századi lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Első a biztonság

Amíg a betegek várakoznak, egy félórás tájékoztatófilmet tekinthetnek meg, amely betekintést nyújt az osztály életébe. A WHO és UNICEF által 2018-ban „Bababarát Kórház” címmel kitüntetett osztályon lehetőség nyílik arra, hogy valamelyik hozzátartozó bent tartózkodhasson a szülésnél. A földszinten található vizsgálókban hét korszerű ultrahangkészülékkel várják a kismamákat, és fontos szerepet tulajdonítanak annak, hogy közben a várandós hölgyek is láthassák a magzatot egy kivetített monitoron. Dr. Nagy Gábortól megtudtuk, hogy a szülészetben a legnagyobb előremutatás maga az ultrahang-diagnosztika. Az átlagos betegforgalom napi 200–300 beteget jelent.

Az NST-vizsgáló, azaz a magzati diagnosztika is családbarát, várakozás közben zeneterápiával gondoskodnak a kismamák mentális jólétéről. Gyereksarok is van a földszinten, ahol rajzolgathatnak azok a kicsik, akik az édesanyákkal érkeznek.

Az első emeleten találhatóak az egyágyas szülőszobák, amelyeknek hatalmas előnyük, hogy egy emelettel feljebb van a koraszülött intenzív osztály – informálta lapunkat az orvosigazgató. Minden szülőszobán megtalálható a magzati diagnosztikai készülék és ezek kijelzője, hogy a személyzet egyből lássa, hogy mindenkivel minden rendben van-e.

A szülőszobák a legkorszerűbb szülőágyakkal vannak felszerelve, emellett minden szobában van egy újszülött újjáélesztő egység is. A vajúdáshoz kád is biztosított, az alternatív szülési módszerekhez bordásfal és medicinlabda is rendelkezésre áll. A családbarát program legfontosabb eleme, hogy az első szülés kellemes emlékeket hagyjon az anyukában és a családban. A teljes komfortérzetről gondoskodnak az osztályon található VIP-szobák is, amelyek a legelegánsabb hotelszobákat idézik. Itt a szülők, valamint a család teljes harmóniában lehetnek együtt az újszülöttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában