tehetség

2020.06.28. 17:30

„Az ember kitalál egy rendszert...”

Három tantárgyból is ott volt az OKTV döntőjében a tehetséges diák.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Győrffi Ádám György kapta az idén a Földes Ferenc Gimnázium Dr. Kalo Emil-díját. A különleges elismerést a névadó özvegye adta át, aki nyugdíjazásáig maga németet tanított a gimnáziumban. A díj azoknak jár, akik kimagasló eredményt érnek el természettudományokból és matematikából.

Beszélgetésünk során elmondta, hogy matematikából egészen kisgyermek kora óta versenyez. Még alsó tagozatos volt a szikszói Szepsi Csombor Márton Általános Iskola és Gimnáziumban (akkor így hívták az intézményt, szerk.), amikor matematikaversenyeken bizonyította tehetségét. Úgy emlékszik, hogy mivel a jó eredmények inspirálták, egyre komolyabb próbatételeken mérette meg magát.

Az idén az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe három tárgyból is bejutott: matematikából, fizikából és informatikából. A fizika sikerült a legjobban, abból 18. lett, matematikából a 31. helyet szerezte meg, informatikából pedig a 47.-et. Matekból a legnehezebb kategóriában versenyzett, mivel speciális matematika tagozatos osztályba jár, tette hozzá.

A fiatalember elmesélte azt is, hogy általános iskolás korában édesanyja foglalkozott vele sokat, aki a szikszói gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Sokat gyakoroltak és készültek együtt a próbatételekre.

Három a magyar igazság

– A versenyre érdemes egy-egy témakört behatóbban tanulmányozni, és megismerni különböző feladatmegoldási módszereket. Így a leghatékonyabb, én már évek óta így csinálom. Egyénileg is készülök, de vannak tehetséggondozó szakkörök, ahol sok plusz ismeretet kapok. Működik ilyen szakkör az iskolában, de elnyertem az Arago-DVTK tanulmányi ösztöndíját is. Ennek keretében matematika és fizika szakkör működik. Ezek is rengeteget segítettek a felkészülésben – sorolta a díjazott.

Hogy mi is bepillantást nyerjünk az országos versenyek világába, elmondta: fizikából három fő témakörre kell készülni, mert ezeken belül kapják a feladatokat a különböző fordulókban.

A témakörök pedig érdekesnek tűnnek: a mechanika, hőtan és elektromosságtan. A fizikának nem a gyakorlati része érdekli, hanem a feladatmegoldás, mert ez hasonlít leginkább a matekhoz.

Egyik jött a másik után

Matematikából viszont speciális módszertana van a feladatmegoldásnak. Kedvence az elemi geometria és a síkgeometria, de nagyon szereti a kódolással kapcsolatos feladatokat is. Informatikából két kategóriában lehetett versenyezni. Az egyik az informatika alkalmazásáról, a másik pedig a programozásról szólt. Itt olyan programokat kellett írni, amivel gyakorlatilag paraméteres matematika-feladatokat lehet megoldani.

Tervek és igazságok

Győrffi Ádám György még gimnazista, előtte van még az utolsó középiskolai év. Azt mondta, az a terve, hogy érettségi után az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkezik matematikus szakra. Diplomaszerzés után szívesen dolgozna alkalmazott matematikusként, de azt sem tartja kizártnak, hogy az egyetemen marad elméleti matematikusként. Azonban a tanári pálya sem áll tőle távol.

- A matematikában az a szép, hogy az ember kitalált egy rendszert, amire azt mondhatjuk, hogy tökéletes. Engem az tölt el csodálattal, hogy ez az egész mennyire megkérdőjelezhetetlen igazságokon alapul. Ebben különbözik a fizikától. Mert a fizika a való világot írja le, és arra ír törvényszerűségeket. A matematikát a magával ragadó tökéletessége, a végtelen nagy igazsága miatt szeretem annyira – fogalmazott a fiatalember.

Győrffi Ádám György nagyon örül a díjnak. Azt is megtudtuk, hogy nemcsak mindig a tanulással foglalkozik: szeret a barátaival lenni, gitározni, egy zenekarnak is tagja, szeret számítógépen játszani és sorozatokat nézni. Ha pedig mozgásra vágyik, biciklire pattan, és egy jót kerekezik lakhelye, Szikszó környékén.

(A borítóképen: Győrffi Ádám György átveszi a Dr. Kalo Emil-díjat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában