legendás klub

2020.05.24. 11:30

Licitálhatnak a volt Vianra

Miskolc egyik legnépszerűbb klubja volt, most úgy tűnik, nem kell senkinek.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

„Eladó ingatlan. Licitáljon online!”, ez olvasható a hajdani, jobb időket látott Győri kapui Vian Klub bejáratát elzáró rácson. A licitálást lebonyolítani hivatott oldalt – a kiírás alapján – QR-kóddal el is érhetjük, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. e-árverés oldalára vezet. Az ingatlannak azonban ott nem találjuk nyomát. Talán azért sem, mert miután kutakodni kezdtünk a témában a neten, megtudtuk, a kiírás nem tegnapi, minimum két éve kint van – egy, a rácsot és a papírt ábrázoló fotóval illusztrált blogbejegyzést találtunk róla –, vagyis azóta valószínű, nem történt az ügyben semmi.

Fontos helyszín

Bár sok-sok emberrel beszéltünk a Vian ügyében, lényegesen okosabbak nem lettünk. Mindenkiből a nosztalgia beszél: szép idők voltak. A fiatalabbak (vagy nem zenekedvelők) kedvéért muszáj felelevenítenünk: a Vian Klub a ’90-es években fogalom volt, az egyébként is pezsgő miskolci zenei élet egyik legfontosabb helyszíne. Minden héten élő koncertek várták a szórakozni vágyókat. A magyar zenei élet színe-java megfordult itt akkor, és a miskolci – szép számú – helyi együttesek is rendszeresen felléptek.

A neten erre is próbáltunk rákeresni: 2010 környékéről találjuk az utolsó bejegyzést, onnantól kezdve inkább gépzenére szórakozhattak a Vianban a fiatalok, majd később (hogy pontosan mikor, nem tudni) be is zárt a klub.

Mint megtudtuk, az ingatlan mindig is állami tulajdonban volt, MSZMP-s pártingatlan, amit a rendszerváltás után használatra a Fidesz kapott meg. Ők működtették akkor klubként, majd a ’90-es évek derekán létrejött a Vian Kulturális Egyesület, először ők, később több más csapat üzemeltette. Az ingatlan mindvégig állami vagyon maradt, ez lehet az oka, hogy most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hirdeti.

Fel-felmerül az újranyitás

Bár próbáltunk az üzemeltetőkkel beszélni, nem éltek a lehetőséggel. Így most csak arról tudunk írni, hogy a klubhelyiség bezárása után fel-felmerül az újranyitása (bár ránézésre rémes állapotban lehetnek a klub helyiségei), ha nem is folyamatos működtetésre, de egy-egy rendezvényre. Ám az is igaz, hogy ezt a környéken élő bérházak lakói nem nagyon szorgalmazzák, a bulik hangosak voltak, és sokáig tartottak.

Úgyhogy jelenleg értékesítésre vár az ingatlan, igaz, úgy tűnik, minimális iránta az érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában