Traffipax

2020.04.13. 07:00

Kérdés, megéri-e használni

Büntetés és az eszköz elkobzása várhat a lézerblokkolót használókra.

Horváth Imre

Egy időben már felkapott volt, most újabb típusú eszközök megjelenésével ismét reneszánszát éli az úgynevezett lézerblokkoló. Ennek az a lényege, hogy az eszköz akadályozza a rendőrségi sebességmérőket, hogy be tudják mérni, így nem készül hiteles felvétel, ami alapján az autós büntethető lenne.

Szabályozza a törvény

A közelmúltban írtunk egy riportot arról, hogy milyenek a civil rendőrautóval dolgozó közlekedési rendőrök mindennapjai. Akkor nem tértünk ki rá, de az ellenőrzés közben egy blokkolós autóba is belefutottunk Miskolcon, a gyakorlott rendőrök azonnal tudták, miről van szó, ha a sebességmérő eszköz nem mutat értéket. Az autóst megállították, és miután elismerte a szabályszegést, meg is büntették.

De milyen is a blokkoló használatának jogi szabályozása? Tilos, vagy sem használni? – tettük fel a kérdést az Országos Rendőr-Főkapitányságon.

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (KRESZ) szabályozza a tanúsítandó közlekedési magatartásokat. A résztvevőkre vonatkozó általános szabályokat a KRESZ 3. paragrafusa tartalmazza, amelynek értelmében „tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát”.

Ez tehát világossá teszi, hogy a sebességmérést megakadályozó blokkoló használata tilos.

Rákérdeztünk arra is, hogy szankcionálható-e minden esetben, aki használja.

Amennyiben a rendőr a sebesség-ellenőrzés végrehajtása során észleli, hogy a hatósági ellenőrzést megakadályozzák, megzavarják vagy az ellenőrzés eredményét befolyásolják (például technikai eszközzel), úgy a sebesség-ellenőrző készülék kezelője lehetősége szerint megállítja a járművet vagy intézkedik a jármű megállítására, kaptuk a választ.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény alapján a helyszíni intézkedés során a rendőr a szabálysértést elismerővel szemben helyszíni bírságot szabhat ki vagy szabálysértési feljelentést tehet.

El is vehetik

A szabálysértési hatóság, valamint a helyszíni bírság kiszabására jogosult lefoglalhatja az eszközt, vagy elkobzását elrendelheti.

Ha tehát egy blokkolót használó autós lebukik az ellenőrzés során, büntetést fizethet, és még az eszközt is elkobozhatják tőle. Kérdéses, hogy így is megéri-e használni ezeket.

(A borítóképen: Mérik a sebességet a rendőrök| Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában