Sárospatak

2020.04.30. 08:30

Büszkék primőrjeikre

Sok egyéb feladat mellett mezőgazdasági tevékenységet is folytatnak.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Mutatós primőr zöldségekről osztott meg fényképeket a napokban a legnagyobb közösségi oldalon a Sárospataki Kommunális Szervezet. Az önkormányzat városfenntartási feladatokért felelős szervezete sok egyéb feladat mellett mezőgazdasági tevékenységet is folytat, ami 44 – többségében közfoglalkoztatott – embernek ad munkát – közölte dr. Farkas Szabolcs igazgató.

Mint hozzátette: összesen hathektáros területen gazdálkodnak, ezen belül művelik az 1200 négyzetméteres, fólia alatti területet. Ez két sátorból adódik össze, amelyből az egyik fűthető. Ebben már februárban elkezdődtek az előkészítési munkák, és fokozatosan gondozzák, ültetik át fejlettségi szintjüknek megfelelően a növényeket. Most éppen a paradicsompalánták ültetése folyik, a retket pedig már értékesítették is, a korai primőr gyorsan elkelt, a nemcsak ízletes, de szép árura büszkék is a dolgozók – mondta.

Széles a paletta

Ezeken kívül a mezőgazdasági közmunkaprogram keretein belül foglalkoznak még burgonyával, karalábéval, paprikával, paradicsommal, uborkával, csemegekukoricával, téli és kelkáposztával, valamint fejes salátával – sorolta az igazgató. Elmondta azt is, hogy mindezek mellett évente 45 ezer egynyári növényt helyeznek ki városszerte, ezek mintegy harmadát idén már saját maguk nevelik. A virágokat körülbelül egy hónap múlva ültetik ki a közterületekre – mondta dr. Farkas Szabolcs. Kiemelte: a 44 emberből négyen dolgoznak folyamatosan a fóliasátrakban, hárman közfoglalkoztatottak. Amennyiben azonban szükség van rá – például a paradicsom támrendszerének kialakításakor –, akkor a dolgozókat átcsoportosítják. Az igazgató hozzáfűzte: szükség is van arra, hogy a munkaerővel megfelelően gazdálkodjanak, ugyanis feladataik közé tartozik a város 300 ezer négyzetméternyi zöldterületének gondozása is.

(A borítóképen: Dr. Farkas Szabolcs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában