Gyárbezárás

2020.03.06. 10:00

Öt vállalkozástól várják a munkahelyeket Ózdon

A kormány segíti azoknak az elhelyezkedését, akiknek az év végéig megszűnik az állása.

Marosréti Ervin

Néhány héttel ezelőtt jelentette be az ABB multinacionális cég, hogy 2020 végéig felszámolja az ózdi gyárát, ezzel együtt az üzemben dolgozó majd’ 1200 ember állása is fokozatosan megszűnik az esztendő második felében. Nem sokkal ezután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy hat pontból álló intézkedési csomag megvalósításáról beszélt, amelyet az emberek tovább foglalkoztatásának érdekében tervez a kormány.

Ózdon maradni

Közben a háttérben folyamatosan azon dolgoztak, hogy új befektetőket csábítsanak Ózdra. Ezzel kapcsolatban járt a városban dr. György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár. A politikus egyeztetett Riz Gábor országgyűlési, valamint az önkormányzat képviselőjével. A várost ezúttal Janiczak Dávid távolléte miatt Farkas Péter Barnabás alpolgármester és dr. Almási Csaba, a település jegyzője képviselte az egyeztetésen.

– Ezerkétszáz ember, ezerkétszáz család sorsa a tét – erősítette meg a helyzet súlyosságát Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi történik ebben a kérdésben az előttünk álló hetekben, hónapokban. Lényeges, hogy ezek az emberek Ózdon találjanak munkát, tehát elsődlegesen az a feladatunk, hogy befektetőket hozzunk a városba. Éppen ezért folyik a megerősítése a szakképzési centrumnak, amelynek nagy szerepe lesz abban, hogy az ütemezett elbocsátásokat követően a kikerülő emberek képzés és betanítás után el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Ez a helyzet nem csupán a kormányzat, a dolgozók, hanem a helyi önkormányzat elé is komoly kihívást állít. Farkas Péter Barnabás az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón kifejtette: olyan biztató információkat kapott, amelyek optimizmussal töltik el a jövővel kapcsolatban. A kormányzat mellett ugyanis a város vezetését is megkeresték olyan foglalkoztatók, amelyek Ózdon képzelnék el a jövőjüket.

Hasonló termelést végeznek

– Ez a krízis egy olyan átmenet, amelynek a jövője az lehet, hogy nem csupán az ABB-nél nehéz helyzetbe került emberek, hanem további munkavállalók is munkalehetőséghez juthatnak – fogalmazott Farkas Péter Barnabás alpolgármester. – Az érdeklődők a jelenlegi profilnak megfelelő vagy nagyon hasonló termelést végeznek, így minimális átképzéssel lehet majd folytatni ezt a tevékenységet. A város egyébként a lehetőségeihez képest mindenben nyitott, és mindenben segítséget nyújt a településre érkező cégek, vállalkozások irányába.

Cégnevek azonban egyelőre nem hangoztak el. Sőt, addig nem is fognak, amíg kész tényként egyik vagy másik vállalkozás Ózdra települését nem lehet bejelenteni.

A legfontosabb cél

– Minisztériumi szinten 5 olyan vállalattal állunk tárgyalásban, amelyek Ózdon kívánják bővíteni kapacitásukat, itt szeretnének munkahelyeket teremteni – árulta el György László államtitkár. – Ezek között van 100 százalékban magyar tulajdonú cég és van nemzetközi együttműködésben üzemelő nagyvállalat is. Az előállított termékek között van olyan, amely nagyban hasonlít az ABB-ben most gyártott termékekhez. Van, amely a város kohászati múltjához kötődik és van, amely új, innovatív gyártási technológiával állítja elő termékét. A legfontosabb cél továbbra is az, hogy az ABB-től év végéig elbocsátott emberek Ózdon találják meg következő munkahelyüket. A tárgyalás során érintett cégek munkaerőigénye már most meghaladja az ABB-nél jelenleg foglalkoztatott 1200 főt.

Riz Gábor országgyűlési képviselő hozzátette: a tárgyalássorozat a következő hetekben tovább folytatódik, György László államtitkárral közösen egyeztetnek az Ózdon befektetni szándékozó cégek vezetőivel.

(A borítóképen: Farkas Péter Barnabás (balról), György László és Riz Gábor a sajtótájékoztatón | Fotó: Marosréti Ervin)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában