Demonstráció

2020.03.14. 21:30

Nem akarnak új épületet a parkba

A Kilián-Délen élők azt szeretnék, ha a régi orvosi rendelőjüket újítanák fel.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Egy piros-fehér szalagot húztak ki a demonstrálók szombaton a kilián-déli lakótelepen az Otthon étterem mögötti parkban. Ide tervezi ugyanis a miskolci önkormányzat az új orvosi rendelő megépítését, aminek az itt élők közül sokan nem örülnek. Ők inkább azt szeretnék, ha a régi orvosi rendelőt felújítanák, korszerűsítenék és lifttel látnák el. Hiszen a lakótelep értékét éppen a zöld környezet, a parkok és fák adják. A demonstrálók a szalaggal a tervezett , 400 négyzetméteres épület alaprajzát “rajzolták meg” , hogy érzékeltessék, mennyi természetes helyet és fát venne el tőlük a tervezett építmény.

A Kilián-Dél munkacsoport munkatársai elmondták, az előző önkormányzattól megörökölt projektről van szó. A tárgyalások elkezdődtek az új városvezetéssel.

Szavazás lesz

F. Nagy Zsuzsa, a munkacsoport egyik tagja lapunknak jelezte:

az egyeztetés végre kulturált párbeszéd formájában folytatódik. Csütörtökön tartottak egy széles körű egyeztetést, aminek eredményeképpen a munkacsoport szerdáig összeállít egy tájékoztatót, amiben különböző alternatívák szerepelnek. Ehhez kérdéseket és észrevételeket várnak, majd megszülethet azaz összefoglaló, amiben minden információt és lehetőséget felsorakoztatnának. Úgy tűnik, lehetőség lesz lakótelepi szimpátiaszavazásra is, ami ugyan nem lesz ügydöntő, de vezérfonal lehet az önkormányzat számára.

- Véleményünk szerint a meglévő szolgáltatóház felújítása, bővítése és akadálymentesítése megoldható. A TOP-os uniós pályázatot ugyanis lehet módosítani. Rendkívül meglepett minket, hogy amikor novemberben egyeztettünk az önkormányzat képviselőivel, akkor úgy álltunk fel, hogy megvizsgáltatják a pénzügyi és építészeti alternatívát, aztán egyszer csak azt hallottuk, hogy már döntés született az új rendelő építésére – sorolta az előzményeket F. Nagy Zsuzsa.

Mi lesz a régivel?

Vascsákné Petrás Mariann, a munkacsoport másik tagja hozzátette: egy ekkora beruházás jelentősen befolyásolná az itt élők lakókörnyezetét, de az is aggasztó, hogy nem ismernek semmiféle koncepciót a régi szolgáltatóház hasznosítására. Ráadásul az új beruházás az iskola környéki közlekedést is megváltoztatná, pedig nagyon sokat dolgoztak a forgalom lassításáért a gyerekek biztonságba érekében.

(A borítóképen: Demonstráció a Kilián városrészben| Fotó: Vajda János)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában