járvány

2020.03.25. 07:00

Most fog megugrani a fertőzöttek száma

Mivel a vírusos tüdőgyulladásra még nincs gyógyszer, sok emberre lehet veszélyes a koronavírus.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A járvány harmadik hete következik Magyarországon, ezekben a napokban várható a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése, tudtuk meg a szakembertől. Dr. Szepessy Ildikó tüdőgyógyász főorvost kérdeztük a koronavírus-járványról, még inkább magáról a koronavírusról, hiszen ennek súlyos szövődményébe, a tüdőgyulladásba ezrek haltak már meg Európában.

Súlyos tüdőgyulladás

Mint mondta, a koronavírus az egészséges embereknél egyszerű náthát okozhat, esetleg magas lázat, orrfolyást, tüsszögést, gyengeséget, akár az influenza, de sok emberen teljesen tünetmentesen megy át, anélkül hogy észrevenné. Viszont átadhatják a vírust olyan embereknek, akiknek az immunrendszere gyenge, és ők nem tudják legyőzni a vírust, így náluk komoly szövődményeket, tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget okozhat.

– Amikor azt halljuk, hogy valaki meghalt koronavírus-fertőzésben, akkor tudnunk kell, hogy ezek a betegek majdnem mind komoly idült betegségben szenvedtek. Veszélyben lehetnek a COPD-sek, az asztmások, a daganatos betegek, a szív- és cukorbetegek is. A COPD krónikus, obst­ruktív tüdőbetegséget jelent, ezek azok a tüdő-hörgőbetegek, akik elsősorban a dohányosok közül kerülnek ki. Ez a betegség kezelés nélkül súlyos, progresszív légzészavarhoz vezet, hiszen légzési tartalékuk normál viszonyok között is kevés. Egy egyszerű betegség, megfázás is komoly tüdőgyulladást eredményezhet náluk. Egy olyan vírus pedig, amivel még soha senki nem találkozott, még inkább súlyos légzőzavart okozhat – hangsúlyozta a tüdőgyógyász, úgy folytatva –, az eddig használt és beállított asztma- és bronchitises gyógyszereiket még pontosabban kell használniuk. A daganatos betegek immunrendszere egyébként is gyenge, rájuk még nagyobb gondot kell fordítani. Szintén veszélyeztetettek a cukorbetegek, hiszen ők egyébként is fogékonyak a fertőző betegségekre. Szintén az immungyenge csoportba tartoznak az idős emberek, erről gyakran hallunk a médiában, hiszen az ő védekező képességük gyengébb, mint a fiataloké, és Magyarországon 65 év fölött ’majd mindenkinek van valamilyen krónikus betegsége.

Nincs gyógyszer

Dr. Szepessy Ildikó kiemelte: a koronavírus-járvány azért is más, mint egy-egy influenzajárvány, mert ezzel még nem találkozott a lakosság. Az influenza valamelyik válfajával már volt dolgunk, jobban fel vagyunk készülve erre a betegségre, védőoltás, valamint gyógyszer is áll rendelkezésre. A koronavírusnak azonban ezzel a változatával nem találkoztunk még, így nem tudni, hogy milyen gyorsan zajlik le, milyen immunitást hagy majd maga után.

Ez jelenleg kutatás tárgya. A vírusos tüdőgyulladásra pedig jelenleg nincs gyógyszer. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben valóban nagyon sokat segíthet, ha nem járkálunk összevissza felelőtlenül, a személyes találkozásokat mellőzzük. Magyarországon is egyre többen élnek városokban, ahol viszonylag kis helyen sokan közel kerülnek egymáshoz, hiszen nagy áruházakban, üzletekben vásárolnak, tömegközlekedési eszközökre szállnak. Ez pedig a vírus továbbadását segíti.

A szakember hozzátette: Magyarországon is emelkedik a megbetegedések száma. Szerencsére nálunk még csak száz felett van, de a nyugat-európai országokban már több ezer-tízezer. Sokan gondolják, hogy a számok bizonyára nem pontosak, de nagyságrendileg nem lehet több fertőzött a hivatalos adatnál. Tesztet általában azoknál végeznek, akik lázasok, és olyan külföldi országból jöttek haza, ahol megfertőződhettek vagy találkoztak koronavírusos emberrel.

– Mindenki maradjon otthon, mert a jelenlegi helyzetben ezzel tudunk a legtöbbet segíteni. Magyarországon ez a járvány harmadik hete, várhatóan a fertőzések száma hirtelen fog emelkedni. Az eddigi tapasztalatok, adatok alapján – hasonlóan a nyugat-európai országokéhoz – a következő hetek nagy kihívás elé állítanak mindenkit – az egészségügyet, a lakosságot, a hatóságokat – hívta fel a figyelmet a főorvos.

Mint mondta, nagyon sajnálatos, ami Olaszországban történik, mindenki szomorúan hallgatja a híreket. A tragédiák okát valószínűleg sokáig fogják kutatni, magyarázni, de az már most kimondható, hogy későn hozták meg azokat a szigorú intézkedéseket, amelyeket más országokban, így például nálunk is időben kihirdettek és betartatják. A bajhoz az is hozzájárult, hogy Olaszországban az emberek nem vették komolyan az intézkedéseket, valamint a karantént.

Türelem, sok türelem

Dr. Szepessy Ildikó hangsúlyozta azt is: az otthon töltött hetek bizonyára óriási türelmet igényelnek majd az emberektől. El kell viselnünk a sok-sok szigorítást, megszokni, hogy otthonról döntsünk mindenben, gondot okozhat az időbeosztás is. Aki megszokott egy munkarendet, annak nehéz lesz elfogadni, hogy most hosszú napokat otthon kell töltenie. Mivel most a családtagok is sokáig összezárva élnek, nehezebb lesz elviselniük egymást, tehát nagy türelemre lesz szükség. Nehezebb megoldani a bevásárlást, a felmerülő ügyek intézését, egyéb betegségek kezelését, és az is nehezíti a dolgunkat, hogy nem tudjuk, meddig tart ez a helyzet. De be lehet pótolni sok elmaradt otthoni teendőt, kerti munkát, lehet új dolgokat tanulni, olvasni, társasjátékokat újrajátszani a gyerekekkel!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában