Fogászati gondok

2020.03.08. 17:30

Iskolafogászat: Miskolcon felülvizsgálták

Miskolcon húsz iskolafogászati körzet működik, és a számuk nem csökkent az elmúlt évben.

Hegyi Erika

Forrás: shutterstock/illusztráció

A napokban írtunk arról, hogy az elmúlt hónapban Miskolcon gond volt az ifjúsági, körzeti fogászati ellátással. Az egyik középiskolás diák nem kapta meg a megfelelő kezelést, mert az iskoláját ellátó fogászaton megszűnt a gyerekek szűrése és kezelése. Az elmúlt hónapban Veres Pál, Miskolc polgármestere az iskolafogászatok rendelési idejéről és helyettesítéséről is döntött. Az önkormányzattól azt kérdeztük, ennek mi az oka. A sajtóosztály válaszából kiderül: az iskolafogászatra vonatkozó rendelési időket kormányrendelet határozza meg. Ennek értelmében az iskolafogászati ellátás heti 30 óra rendelési idővel finanszírozható az Egészségbiztosítási Alapból, ha a területhez tartozó ellátotti létszám eléri a rendeletben meghatározott (1500 fő) létszámot. A rendelési idő az ellátandó emberek, valamint tanulók számával arányosan változik a kisebb fogorvosi szolgálat esetén.

Felülvizsgálták

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő minden évben felülvizsgálja az egyes iskolafogászati szolgáltatók ellátotti létszámát. A fogorvosi szolgáltatónak a nevelési, oktatási intézményben ellátandók létszámát, minden év október 31. napjáig az alapkezelőnek kell lejelentenie. A NEAK ennek alapján – ha létszámváltozás áll fenn – módosítja a fogorvosi szolgáltató finanszírozási szerződését. Tekintettel arra, hogy a fogorvosi szolgáltató és Miskolc önkormányzata között az adott körzetek között létrejött feladat-ellátási szerződés tartalmazza a rendelési időket, ennek változása esetén szükséges az önkormányzat és a fogorvosi szolgáltató között létrejött feladat ellátási szerződés módosítása.

Megtudtuk azt is: Miskolcon 20 iskolafogászati körzet működik, a körzetek száma az elmúlt egy évben nem változott, és az önkormányzattal szerződést kötő valamennyi oktatási intézmény ellátása megoldott.

17

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában