Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.02.18. 11:30

Sok kistelepülésen a hiány az úr

Elborzasztó adatokat tartalmaz a megyei önkormányzat által készített szolgáltatásiút-térkép.

Szaniszló Bálint

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Felzárkóztatási Fórumot – a megyei önkormányzat vezetésével – azzal a céllal hívták életre, hogy megoldásokat találjon egy évtizedek óta megoldatlan problémára: miként lehetne a leszakadt társadalmi rétegeteket felzárkóztatni legalább az átlagos életlehetőségek közelébe.

Halmozott hátrányok

A testületnek lesz bőven munkája – ha lesznek egyáltalán eszközei a megoldáshoz –, mert a felzárkózáspolitikai elképzelések alapjául szolgáló – szociológiai és kulturális antropológiai eszközökkel készített – megyei szolgáltatásiút-térkép megállapításai még a legedzettebb idegzetűek számára is elborzasztó megállapításokat tartalmaz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye aprófalvas, elnéptelenedő településein élő, alacsony gazdasági állapotú, csekély mértékű iskolai végzettséggel rendelkező, emiatt jórészt munkanélküliséggel küszködő és szegénységben élő csoportjait érinti leginkább az alapvető szolgáltatások hiánya.

Halmozza a hátrányokat, hogy a szolgáltatások erős hiányossága a megye aprófalvas településein egyszerre több fronton jelentkezik, és a kilátástalanság képzetét erősíti. A szegények, a roma népcsoport tagjai és az idősek a leginkább elszenvedői az erősen koncentrálódó szolgáltatási hiányosságoknak.

Se gáz, se szennyvíz

A vezetékes közművek közül a gáz- és a szennyvízszolgáltatás hiányossága az Encsi, a Szikszói és az Edelényi járásban szinte ugyanazokat a településeket érinti, és egybefüggő területeket alkot (lásd a grafikán). Szinte ugyanezeken a területeken rontja a közlekedési lehetőségeket az utak tarthatatlan állapota és a nem megfelelően szervezett közösségi közlekedés. Van olyan kistelepülés, amelyről többen is járnának dolgozni az egyik miskolci nagyüzembe, ám a munkába járás megszervezése különösen nagy nehézséget okoz számukra.

A betöltetlen háziorvosi praxisok problémáiról lapunkban rendszeresen olvashatnak. A szolgáltatásiút-térkép szerint a megye 182 településén 471 háziorvosi praxis van, amelyből 57 folyamatosan betöltetlen. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a betöltetlen praxisok ötöde esetében több mint tíz esztendeje nem találtak pályázó orvost. A megyében élő orvosok magas átlagéletkora miatt a betöltetlen háziorvosi praxisok növekedése jelezhető előre az elkövetkező évtizedre. Az is megdöbbentő adat, hogy a putnoki és a szikszói járásban fogorvost csak a járási székhelyen találhat az ilyen ellátásra szoruló.

Kevés a nevelőszülő

A gyermek szakellátás területén is nagyfokú szolgáltatáshiány mutatkozik. Gyermekotthon csak 7 található a megyében, amelyből 4 Miskolcon működik. Különleges gyermekotthon pedig csak Nagybarcán van. Ennél nagyobb számban vannak lakásotthonok, de a meglévő igényeket ezek sem tudják ellátni. Igen kritikus helyzetben van a nevelőszülői hálózat, amely pusztán Miskolcon és Tolcsván érhető el.

Idősek válságos helyzetben

Súlyos nehézségekkel küzd az idősellátás is. A megye lakosságának nagyfokú elöregedése miatt a meglévőnél jóval nagyobb lenne az igény idősellátó intézményekre. Sok esetben a nappali ellátás ugyan biztosított, de hat olyan járás is van, ahol a helyzet kritikussá vált.

Ennél még súlyosabb gond, hogy a megyében nagyon kevés az idősek otthona. A megyeszékhelyen és a járási székhelyeken túl csak néhány településen van ilyen. Ennek következménye, hogy az otthonba bekerülés ideje a legtöbb esetben meghaladja a 6-12 hónapos várakozást. Még ennél is súlyosabb az idősek gondozóházainak hiánya. A megyében csak tíz ilyen van, közülük három Miskolcon. Nagyon sok súlyosan beteg, állandó gondozást igénylő idős ember számára elérhetetlen ez a szolgáltatás, rontva ezzel életminőségüket.

Még erre is rálicitál a pszichiátriai ellátást nyújtó intézmények égetően súlyos hiánya. A megye ilyen betegei számára nappali ellátóhely csak Miskolcon, Göncön és Füzérradványban, közösségi ellátóhely pedig Miskolcon, Szerencsen és Mezőkövesden van. Pszichiátriai otthon négy helyen, rehabilitációs otthon két helyen van a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában