Emlékkiállítás

2020.02.25. 16:30

Felidézte emlékeit a pápáról

Edelénybe látogatott Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa.

Novák Krisztina

Michael August Blume SVD apostoli nuncius és dr. Ternyák Csaba egri érsek múlt kedden ellátogatott a – Miskolci egyházmegye fenntartásában működő – Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumba Edelénybe, ahol megtekintették a Szent II. János Pál pápa emlékkiállítást. A házigazda dr. Orosz Atanáz görögkatolikus püspök volt, akivel együtt idézték fel a Szentatyával kapcsolatos emlékeiket.

Együtt tanultak

Dr. Orosz Atanáz gratulált mindazoknak, akik szorgos kezekkel összeállították a kiállítást, valamint hozzáadták tudásukat és szívüket. Dr. Ternyák Csaba egri érsek pedig elmesélte, hogy gyakran találkozott II. János Pál pápával, amikor Atanáz atyával együtt tanultak Rómában, a Gregoriana Pápai Egyetemen.

– Akkoriban részt vettünk a pápai liturgiákon és a pápai kihallgatásokon, tehát vannak olyan élményeink és emlékeink, amelyek közösen kapcsolnak minket Szent II. János Pál pápához – mesélte az egri érsek. – Sosem felejtem el azt, amikor az a kiváltság ért, hogy a nuncius úr második elődje karácsony előtt egy nappal hívatott és közölte, hogy a pápa kinevezett esztergomi segédpüspökké, és ő maga akart szentelni Rómában, 1993. január 6-án.

„Megköszönöm a Teremtőnek” Michael August Blume szentszéki nagykövet elmesélte, hogy amikor valaki Budapesten a nunciatúrára belép, egyből Szent II. János Pál pápa mellszobra üdvözli a bejáratnál. Elmondása szerint Magyarországnak kitüntetett szerepe volt II. János Pál életében, hiszen két apostoli úton is ellátogatott az országba.

– A pápa két látogatása nem csupán kegyes emlék, hanem olyan valóság, amely még most is hat az egyházon belül – hangsúlyozta Michael August Blume. – Az írásai, körlevelei, enciklikái és apostoli buzdításai jelentős részét képezik a katolikus egyház kincseinek. Utódja, XVI. Benedek pápa többször is hangsúlyozta, hogy viszsza kell térni a Szentatyához, újra kell olvasni az írásait és a gondolatait. Nagyon hálás vagyok és meg kell köszönnöm a Teremtőnek, hogy ezeknek a nagy pápáknak lehettem és lehetek a képviselője. Magyarországon jelenleg Ferenc pápát képviselem, aki szentté avatta II. János Pál pápát.

Mesélő képek

Ezután megmutatott néhány fotót, amelyeken együtt szerepel Szent II. János Pál pápával, és mesélt a képekhez fűződő eseményekről.

– Az első fotót a Szent Péter-bazilikában készítették, amikor egy ghánai püspököt szenteltek – kezdte az apostoli nuncius. – Ebben az időben egy egyszerű missziós pap voltam Afrikában, Ghánában. Kicsit később a Vatikánba hívtak dolgozni, így 1995-től egy pápai tanácsban dolgoztam, amelynek a nevét körülbelül úgy lehet magyarra fordítani, hogy az Úton levők Pápai Tanácsa. Itt lehetőségem nyílt arra, hogy figyelemmel követhessem a menekültek életét a világ minden táján.

– A következő fotón az látható, amikor katolikusok, reformátusok és muzulmánok jártak a Vatikánban. Az ilyen ökumenikus találkozások esetében mindenki kéri, hogy találkozhasson a pápával. Ezen a fotón II. János Pál jobb oldalán állok. Ezek a találkozások nagyon jelentősek, mert sokszor a vallások közötti párbeszéd és a megértés hiánya okoz konfliktusokat, halált és szörnyű szituációkat. Ilyenkor azonban lehetőség nyílik arra, hogy a másikat jobban megismerjük, és a gondolatait, a teremtett világról való felfogását jobban megértsük. Természetesen egy ilyen találkozónak nem az az eredménye, hogy egyesülünk, mindenben egyetértünk és közösen haladunk tovább, de amikor találkozunk – a köztünk lévő különbségek ellenére is – megvan a jóakarat és a szándék arra, hogy közösen dolgozzunk, éljünk és haladjunk. Az utolsó fotó nem Rómában készült, hanem a pápa nyári rezidenciáján, ahol közösen ünnepeltük a szentmisét II. János Pál pápával.

(A borítóképen: Dr. Orosz Atanáz és Michael August Blume | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában