Pirotechnika

2020.01.03. 09:30

Visszaveszik a fel nem használt tűzijátékot

Egy esetben okozott sérülést pirotechnikai eszköz.

Pap Gyula

Ha megmaradt, vissza kell vinni

Forrás: ÉM

A szilveszteri mulatság elengedhetetlen kelléke volt sokaknál idén is a különböző méretű tűzijátékok bevetése. A látszat ellenére a forgalom átlagosnak volt mondható – tájékoztatott Venczel Vilmos, aki 30 éve foglalkozik pirotechnikai eszközök értékesítésével. A városi tűzijáték legendáját tisztázandó megjegyezte, Miskolcon tíz éve nem volt úgynevezett önkormányzati tűzijáték szilveszterkor, igaz, tavaly az ünnepi műsor részeként bevetettek pirotechnikai eszközöket. Fontos tudni, hogy a hibás vagy fel nem használt tűzijáték visszavásárlása, visszavétele is szabályozott. Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek egész évben használhatók, tárolhatók és vásárolhatók, ezért csak abban az esetben kell visszavinni azokat a forgalmazónak, ha hibásak – tudtuk meg.

Nem birtokolható

A fel nem használt 1-es és 2-es osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket az év során akár egy kisebb ünnep során is felhasználhatjuk. A 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök használata csakis december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezett. A fel nem használt tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig van lehetőség visszavinni, térítés nem jár érte – mondta el a szakember. A vissza nem vitt eszközök birtoklása szabálysértés, akár 150 ezer forint büntetéssel. Az szilveszter éjjeli avasi tűzesetet még vizsgálják. A mentők jelentése szerint egyébként egy esetben okozott első- és másodfokú sérülést pirotechnikai eszköz egy fiatalember lábszárán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában