Útépítés

2020.01.22. 11:30

Szentül megígérték, lesz bővítés a két halálúton

Készítik, vagy már el is készültek a megyei útbővítések engedélyezési és kiviteli tervei.

Szaniszló Bálint

Már a miskolci szakaszon is látszik, szükség van arra a négy sávra

Forrás: ÉM

Az első kapavágásokra ugyan még várni kell, de kézzelfogható közelségben van megyénk két nagy forgalmú és emiatt rendkívül balesetveszélyes útja, a 26-os és a 37-es bővítése. Az útépítési tervekről szóló, napokban megjelent cikkünk után most a beruházásokért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. is válaszolt kérdéseinkre.

Hét híd és négy körforgalom

Nem túlzás azt mondani, hogy már évtizedek óta napirenden van (1998-ban már ígéret volt a megépítésére) a Miskolcról induló 26-os út Sajószentpétert és részben Kazincbarcikát is elkerülő szakaszának megépítése. Különösen a Sajószentpéteren élők várják az útszakasz elkészültét, hiszen ők naponta szembesülnek a városon átzúduló személyautó-, autóbusz-, teherautó- és kamionforgalom minden átkával, a balesetveszéllyel, a zajjal, a porral és a rezgések okozta károkkal.

Tavaly az első fél évben határozott ígéret hangzott el Miskolcon az illetékesek részéről, hogy az elkerülő megépül, magát a beruházást idén el is kezdik.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t kérdeztük a napokban arról, hogyan áll a beruházás. Mint megtudtuk, a NIF Zrt. beruházásában épül meg a 26-os főút 260. számot viselő, Sajószentpétert és Berentét elkerülő 12,3 kilométer hosszú, kétszer egysávos elkerülő szakasza. Arról is informálódtunk, hogy a kivitelezés során 7 új hidat és 4 új körforgalmi csomópontot építenek az elkerülőn.

A projekt részeként, az elkerülő túlsó, kazincbarcikai végén új nyomvonalon kötik a város belterületére a 2606. számú összekötő utat. Az ehhez szükséges engedélyezési és kiviteli tervek készítése folyamatban van.

Az elkerülő út építéséhez kapcsolódó engedélyezési és kiviteli tervek elkészültek. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás várhatóan 2020 második felében indulhat meg.

Négy sávon egész Szerencsig

Ugyancsak idén, a második fél évben derülhet ki, mely cég építi a 37-es úton tervezett bővítést. A főutat Gesztely és Szerencs között, összesen 18,86 kilométer hosszban kétszer kétsávosra szélesítik, valamint 4 új körforgalmi csomópontot építenek.

A fejlesztés során a gesztelyi körforgalmat kétsávos turbókörforgalommá építik át. Az Újharangod–Taktaharkány, a Legyesbénye–Taktaharkány útelágazásokban, valamint Bekecsen, a Béke úton új négyágú, egysávos körforgalmi csomópontot építenek.

A projekt keretében egy új körforgalmi csomópont épül a 38-as főút Tarcal–Tokaj főúti csatlakozás csomópontjában, kiépül a közvilágítás, és biztonságosan átvezetik a kerékpárutat. Jelenleg az engedélyezési és kiviteli tervek készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában