hull a hó

2020.01.07. 16:00

Az ipari hó ritka, egyszerre csak kis területen hullik

A különleges égi jelenség nem szennyezi a környezetet, de a szmogos idővel együtt szokott előfordulni.

Detzky Anna

Vasárnapi hó Kazincbarcikán

Fotó: Vajda János

Csütörtökön több megyénkbeli településen is ritka csapadék, úgy nevezett ipari hó esett, az Időkép időjárás-előrejelző meteorológiai portál tájékoztatása szerint. Január 2. délutánra vékony, nagyjából 4 centis hóréteg alakult ki Kazincbarcikán a szóban forgó csapadéktípusból, de ugyanezt tapasztalhatták Miskolcon a Vasgyár környékén lakók is, illetve Tiszaújváros, Sátoraljaújhely, Berente, Bükkszentkereszt, Borsodivánka, Négyes, Kács, Radostyán, Heves megyében pedig Eger és Atkár egyes részein. Értesüléseink szerint az észak-magyarországi régióhoz közel, Kassán szokott még hasonló előfordulni. Utánajártunk, hogy miképpen alakul ki és milyen esetekben jelenik meg az ipari hó.

Ipari termelés okozza

– Hidegpárnás időjárási helyzetben fordul elő a csapadéknak ez a formája, amelyet a meteorológiában szemcsés hónak nevezünk – mondta Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci meteorológusa. Ilyenkor 1-2 kilométer magasan meleg levegő található, de a felszín közelében nagyon erősen lehűlt, párás, ködös légréteg helyezkedik el. A Bükk magasabb csúcsai ekkor a felhőréteg fölé emelkednek és gyönyörűen süt a nap, amíg alacsonyabban ködös a levegő. A szemcsés hó általában apró jégkristályokból áll, nem tapad össze nagyobb hópelyhekké. Többnyire ipari környezetben keletkezik ott, ahol nagyobb hőkibocsátás történik. Ez olyan függőleges irányú légmozgásokat okoz, amelyek hatására a levegőben lévő nedvesség nagyon kis területen hókristályok formájában kicsapódik és a felszínre hull.

Nehéz előrejelezni

Az iparinak nevezett hó ugyanolyan, mint a többi, csak a keletkezésének körülményei sajátságosak. – Bár a hideg légpárnákban általában szmogos a levegő, mégsem a légszennyezés okozza a jelenséget. Nem a szmogtól csapódnak ki a hókristályok, ellenben mindenfajta csapadék jellemzője, hogy tisztítja a levegőt. A mostani barcikai havazás különlegessége, hogy viszonylag nagy mennyiségű hó hullott és ez ritkán történik így. Az ipari hóról elmondható még, hogy nagyon nehéz előrejelezni a kialakulását és csak egészen kis területre terjed ki. Ilyenkor az országos előrejelzésben a tartósan ködös idő mellett csapadékként ónos szitálás, hószállingózás szokott elhangzani – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában