Mézes Miskolc

2019.12.04. 12:00

Mézeskalács remekek saját kézzel készítve

Fogyatékkal élők tanították mézeskalácsozni a gyerekeket a miskolci városházán.

Detzky Anna

Közösen készül a mézeskalács

Fotó: Ádám János

Mézeskalács-készítéssel várták a kicsiket a Városháza aulájában, december 3-án délelőtt, a MÉZES Miskolc Program keretében, a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely tagjai.

– A Fogyatékkal Élő Emberek Világnapja alkalmából két helyszínen mézeskalácsozást hirdettünk meg. Egyet itt a Városházán, egyet pedig fent a Baráthegyi Majorságban. Oda is jöhetnek hozzánk látogató gyermekek, akikkel betlehemezünk is. Egyébként ütőfás mézeskalácsokat készítünk, amit itt helyben sütünk ki és haza lehet vinni ajándékba – foglalta össze Vasas Eszter, a Szimbiózis Alapítvány turisztikai koordinátora. – Mindkét eseménynek az a lényege, hogy megmutassuk: a fogyatékossággal élő emberek is tudnak értéket teremteni, hiszen ők itt a kis mesterek. Segítenek mézeskalácsokat készíteni a látogató gyerekeknek. Ma három iskolás csoport érkezett hozzánk. Délután pedig a Városháza dolgozóit várjuk és azokat is, akik az utcáról néznek be.

Örültek, hogy jöhetnek

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolából érkező gyerekcsapat kísérőjével is váltottunk pár szót.

– Azért vagyunk ma itt, mert szerettem volna, ha a gyerekek megtapasztalják a mézeskalácssütésnek a fortélyait a karácsonyi népi hagyománytisztelethez kötődően. Az alsó tagozat negyedik évfolyamát hoztam magammal, akik már tavaly ilyenkor is ellátogattak az önkormányzat épületébe hasonló programra és idén is nagyon várták, hogy jöhessenek. Néhányan otthon is rendszeresen sütnek mézeskalácsot, de másoknak újdonság volt – osztotta meg gondolatait Faggyasné Szepesi Ágnes tanítónő.

A fogyatékkal élők világnapján

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának gyógypedagógia szakos hallgatói egy flashmobot szerveztek kedden a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a Miskolc Plázában a miskolci Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Központ és a Kézfogás Baptista Szakiskola diákjaival. Az egyetemisták és az iskolások egy kis közös előadással készültek, hogy megszólítsák a járókelőket, és felhívják a figyelmet a fogyatékos emberekre való odafigyelés kiemelt fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában