Miskolc

2019.11.20. 14:00

Szolgálatba állt az új miskolci mentőhelikopter

A miskolci légimentők életében is új időszak kezdődött szombaton.

Tajthy Ákos

Az új mentőhelikopter

Fotó: Kozma István

Kényelmesen napfürdőzött kedd délután a késő őszi napsütésben a HA-HBG lajstromjelű mentőhelikopter a miskolci repülőtéren. A szolgálatban való pihengetést viszont neki senki nem rótta fel. – „Azt szoktuk mondani, azért ne történjen semmi, hogy mi repülhessünk, de ha történik valami komoly dolog, akkor repülünk, hogy segíthessünk” – árulják el nekünk egyik egymás közt használt mondásukat a miskolci légimentőbázis munkatársai.

Többet tud

A helyi légimentőknek tizenhárom éven át egy másik, a HA-ECG lajstromjelű gép volt az állandó társa. A több mint egy évtized alatt a jellegzetes sárga helikopter alaposan a szívükhöz nőtt, nem meglepő, hogy a múlt szombati búcsú nem volt érzelmektől mentes.

– A személyzet a régi helikopterrel még részt vett egy utolsó bevetésen, majd miután onnan felszállt, a váltótársa elé ment, és kötelékben repültek át Miskolc felett – idézik fel a nap történéseit a miskolci légimentők.

A rendezvény egyúttal köszöntés is volt – folytatták –, mivel egy sokkal korszerűbb EC-135P2 típusú mentőhelikopter követi a régit.

 

– Az előző gép egyébként hasonló típusú volt, csak annak az altípusa T2-es volt, ami gyakorlatilag a hajtóműbeli különbséget jelöli: a régiben francia, míg ebben amerikai hajtómű van. Viszont az új gép sokkal jobb felszereltségű: van benne robotpilóta, összeütközés-megelőző rendszer és itt, az orrában pedig egy időjárásradar is található – magyarázzák a szakemberek lelkesen, miközben körbejárjuk a gépet.

Megtudtuk azt is, az új gépnek kedd délutánig éles bevetése még nem volt, mert bár hétfőn elindultak egy M3-as autópályán történt balesethez, de később visszafordították őket, szerencsére nem volt rájuk szükség. Hozzáteszik, vasárnap azért már megtették az üzemi köröket, melyek a pilótáknak három, a paramedikusoknak pedig egynapos átképzések után voltak kötelezőek.

A mentőhelikopter-flotta beszerzéséről még az elmúlt évben határozott a kormány: a Norvégiából vásárolt, de kifogástalan állapotú kilenc gép a terveknek megfelelően az év végéig váltja le a korábbi, bérelt flottát.

Nagy fejlesztés

Mint ismert, a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. hét bázisról – Balatonfüred, Budaörs, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék és Szentes – látja el a hazai légimentést, így akkor is lesz elegendő helikopter, ha tervezett karbantartások vagy egy esetleges műszaki hiba következik be bármelyik bázishoz tartozó mentőhelikopteren.

A hazai légimentésben a mostanihoz hasonló volumenű fejlesztés egyébként utoljára több mint tizenhárom éve kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában