Miskolc

2019.11.20. 15:15

Kell nagyon az a vis maior

Százmilliós nagyságrendű kárt okoztak Miskolcon az idei esztendő villámárvízei.

Szaniszló Bálint

Pusztítást hagyott maga után a berekaljai villámárvíz

Fotó: Kozma István

Főként a tavaszi és nyári záporok, villámárvizek nyomán az utóbbi időben szinte minden esztendőben történik partfalomlás, pincebeszakadás és más baj Miskolcon.

A korábbi esztendőkhöz képest az éves átlagos csapadékmennyiség kétszerese hullott a megyeszékhelyre. Ezáltal az agyagos lejtők, partfalak talaja telítődött év közben, amire jött a téli havazás, majd a hirtelen tavaszi hóolvadás.

A szárazabb időszak megadta a kegyelemdöfést: úgy fellazult a talaj, hogy a hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadék hatására a partfalak, lejtők elmozdultak komoly károkat okozva utakban. vízelvezető medrekben.

Elmosta a felhőszakadás

Idén május 17-én Bükkszentlászlón, a temetői út mentén mintegy 20 méteres szakaszon omlott le a partfal és sérült meg nagyon komolyan a vízelvezető lefolyó.

Sokak emlékeiben él még a június 21-e délutánja, amikor leszakadt az ég Diósgyőrben. A villámárvíz végighömpölygött az utcákon megrongálva az Erdő, a Hegyalja, a Juhász Gyula, a Mária, a csavar és a Tölgy utcát, valamint a Honvád utcai gyaloghidat. Ugyanezen a napon sérült meg a felhőszakadás nyomán a miskolctapolcai Lidó-árok, az avasi Ifjúság utca burkolata, és Bükkszentlászlón a Szent László patak medertámfala.

Ilyen helyzetekben az önkormányzatok állami vis maior támogatást kérhetnek, amely a helyreállítási költségek 70 százalékát térítheti meg, 30 százalékot önerőből kell biztosítania az érintett településnek. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata is élt ezzel a lehetőséggel, betartva a törvény által előírtakat, például azt, hogy egy bizottság előtt helysízni vizsgálattal bizonyítsa a kárt és a támogatás jogosságát.

Bükkszentkereszt nagy baja

Miskolc esetében az előbb felsorolt károk közül a bükkszentlászlói Szent László patak medertámfalának károsodása és a tönkrement vízelvezető rendszer helyreállítása magasan a legdrágább munka, mintegy 210 millió forint szükséges a helyreállítási munkához. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatnak közel 63 millió forintot kell hozzátenni az összeghez.

Valamennyi kárt figyelembe véve, Miskolc Megyei Jogú Város kasszáját mintegy 100 millió forint értékben kellene megterhelni, hogy a 70 százalékos támogatást megkapja az önkormányzat. Ehhez a közgyűlés döntésére van szükség.

A közgyűlés november 21-én tartja következő ülését, amelynek naprendjén szerepel a vis maior ügye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában