Kenézlő

2019.11.06. 20:30

Csak egy kis meleget szeretne anya és leánya

Marika egyedül neveli sérült lányát, már előre félnek a téltől.

Hegyi Erika

Segítségért fordult lapunkhoz a Kenézlőn élő Tóth Lászlóné Marika. Egyedül neveli fogyatékos, állandó felügyeletre szoruló lányát, Esztert, aki most 32 éves. Marika ügyesen beosztja kevés pénzüket, mindenről gondoskodik, amire csak szükségük van, de amikor közeledik a tél, egyre többet aggódik. Bevételükből ugyanis alig telik tüzelőre. 2012-ben történt, hogy a telet szinte fűtés nélkül húzták ki. Beállított egy kályhát abba a szobába, amiben alszanak, és délután befűtött egy kicsit. A lakásuk egyébként gázfűtéses, és kártyás gázórájuk van. Minden hónapban töltöget rá valamennyi pénzt, de ha jönnek a fagyok, biztos, hogy nem lesz elég a bevételük arra, hogy meleg legyen a lakásba. Próbálnak spórolni, amennyire csak lehet, de Marika fél, hogy ha túl alacsony hőmérsékletet tart a lakásban, lánya megfázik. Magát nem félti, mert mint fogalmaz, ő szívós asszony.

Oxigénhiány

Lapunknak elmesélte csöppet sem könnyű életét. Két idősebbik gyermeke messze él tőle, 700 kilométerre. Marika őket is egyedül nevelte föl, és egyedül építette a házat is, amiben most laknak. Majd megismerkedett Eszter édesapjával. De ezután sem lehetett igazán felhőtlen az élete, hiszen amikor kislányuk 24 hónapos lett, kiderült, hogy valami probléma van vele. Valószínűleg a születés utáni oxigénhiány miatt nem fejlődött úgy, ahogy a többi gyerek. Most tud ugyan járni, de csak segítséggel, az evés megy egyedül, de pelenkázni kell. Kommunikálni sem könnyű vele, mert sok mindent megért ugyan, de beszélni nem tud. Nagyon szeret babákkal játszani, az újságokat nézegetni és tévézni. A zenés műsorokat kedveli, kedvenc énekesei is vannak, akiket már a dalok első sora után felismer.

Marika férje 40 éves volt, amikor a hatodik infarktus elvitte. Így az asszony ismét egyedül maradt, már 21 éve özvegy.

A gyerek volt az első

A munkahelyét ott kellett hagynia, mert mint mondta, neki a gyerek volt az első, hiszen Eszter nem maradhatott felügyelet nélkül. Egyébként Sárospatakon dolgozott napi 4 órában cipőfelsőrész-készítőként. Szerette a munkáját, a főnöke kérte, hogy maradjon, de Marika nem akarta sérült lányát másra bízni. Amíg a férje élt, jobban boldogultak, jószágokat is tudtak tartani, ami szintén könnyítette a megélhetésüket.

Meglennének valahogy most is, ha télen nem kerülne olyan sokba a fűtés. A hétköznapi szükségleteken kívül Eszternek pelenkára és gyógyszerre is szüksége van. A villanyórájuk is kártyás, épp azért, hogy ne keveredjenek adósságba. Marika abban reménykedik, hátha olvasóink közül tud nekik segíteni valaki abban, hogy a téli, hideg hónapokat könnyebben át tudják vészelni. Kérjük, aki tud nekik segíteni tartós élelmiszerrel, felnőttnek való pelenkával vagy anyagiakkal, a következő telefonszámon hívja Tóth Lászlóné Marikát: 20/915-50-81.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában