szőlő mustra

2019.10.28. 13:00

Mennyiségre kevesebb, minőségre annál jobb

A tavalyi évhez képest kevesebb szőlő termett Tokaj-Hegyalján.

Bánhegyi Gábor

Szüret Tokaj-Hegyalján

Fotó: Bujdos Tibor

A tavalyi év nagyon különleges volt Tokaj-Hegyalja életében. A szőlőtermelők és a borászok nem emlékeznek olyan tavaszra s nyárra, mint amilyen a 2018-as volt, hiszen túl korán jött a nagy meleg, a szőlő folyamatosan előrébb tartott az érési fázisban, mint ahogy kellett volna. Viszont kevés volt a csapadék, főleg ősz elején és a hideg hajnalok sem jöttek, így az aszúsodás sem indult el idejében.

A birs is mutatja

Idén az agrárminisztériumi szakemberek attól tartottak, túltermelés lesz, ezért meghirdették a zöldszüretet, de ezzel nem éltek túl sokan. A jósolt túltermelési válság azonban elmaradt, a termőterületnek kevesebb mint 8 százaléka esett csupán „áldozatul” Hegyalján, a zöldszüret túlnyomó többsége az Alföldön zajlott.

– A múlt héten, a terveknek megfelelően befejeztük a szőlők felvásárlását – mondja Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. – Ez azonban csak a szőlőre igaz, mert az aszúszemet még november első hetében is vesszük, mert annak a szedése még most is folyamatban van. Az idei szüretről összességében el lehet mondani, hogy a szőlő ebben az évben nagyon jó minőségű, a cukor- és a savtartalma is jó, azaz egyensúlyos, harmonikus borok fognak születni ebből az évjáratból. A termés mennyisége viszont kevesebb a tavalyinál mintegy 30-40 százalékkal, ami azt jelenti, hogy még egy átlagos évhez viszonyítva is kevesebb szőlő termett. Idén 45 ezer mázsa gyümölcsöt vásároltunk fel. Néhány partnerünk ültetvényén nyár elején sajnos a gombás megbetegedések sok mindent elintéztek, nehéz év volt 2019 növényvédelmi szempontból, de a természet körforgása is szerepet játszott a kevesebb termésben. A népi megfigyelések szerint amelyik évben sok a csipkebogyó és a birsalma, akkor kevesebb szőlő terem, és amikor sok a szőlő, akkor kevés a birs és a csipke. A családunknak is van régóta szőlője, tavaly a szomszédban álló fán kevés volt a birsalma, most messziről sárgállott. Egyébiránt valószínűleg arról van szó, hogy tavaly nagyon „kitermették” magukat a tőkék, és idén egy kicsit pihent a szőlő. A gyümölcs minősége azonban átlagon felüli, és ez igaz az aszúra is.

Ezek szerint aszúból sem jött be annyi, amennyit terveztek – vetettük fel.

– Összesen mintegy 200 mázsa aszúszemet fogunk felvásárolni. Pontos mennyiséget azért nem tudok még mondani, mert az aszú szedése folyamatban van. A velünk szerződött kistermelők általában 50-70 kilót szoktak egyszerre behozni. Ez sem olyan mennyiség, amire számítottunk előzetesen. Kicsit túl meleg és száraz volt eddig az ősz, nem úgy indult be az aszúsodás, ahogy ideális esetben kellene, hogy megtörténjen. A minőség azonban itt is átlag feletti, a hozzánk behozott aszúmennyiség 80 százaléka első osztályúnak minősült, ami egy nagyon jó arány – mondja Goreczky Gergely.

Az első borok

Az idei évjáratból már az első borok is elkészültek.

– Muskotály boraink már vannak, de a borvidéken sok helyen már a furmintokkal is elkészültek. Az idei évjárat boraira sem lesz panaszuk a majdani fogyasztóknak, szép, egyensúlyos borok várhatók a 2019-es termésből. Az évben újdonság a Grand Tokajtól, hogy egy könnyű habzóbort is készítünk, amelyet majd a jövő tavasz folyamán mutatunk be a nagyközönségnek.

– A szerződött partnereink részére a kifizetés már megkezdődött. A muskotályt és a száraz furmint alapanyagát már mindenkinek kifizettük, de december 15-ig minden szerződött partnerünk meg fogja kapni a beszállított termése ellenértékét, a fedezet rendelkezésünkre áll – mondta a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában