parlagfű

2019.07.04. 08:00

Elkezdődött a parlagfűszezon!

Szigorodtak a szabályok, megszűnt a július 1-jei türelmi idő a parlagfű elleni védekezésben, akár 15 millió lehet a kapható bírság.

Pap Gyula

A Diósgyőri vár melletti fejlesztési területen embermagasságú parlagfűmező nő

Fotó: Bujdos Tibor

A parlagfű elleni védekezés kezdetét az átlagember a médiában elhangzó figyelemfelhívások miatt a törvényben előírt védekezési kötelezettség elvégzésének időpontjához társítja, amely korábban július 1-re tevődött. A hatékony védekezések időpontja azonban a parlagfű fő csírázási-kelési időszakában, áprilisban van. Az utóbbi évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a parlagfű ellen a virágzást közvetlenül megelőző kaszálás nem a leghatékonyabb védekezési mód – írja az agrofórum.hu.

Támadnak a pollenek

– Ebben a nyári száraz, meleg időszakban különösen szállnak a pollenek, a szükségszerű fűnyírás csak fokozza a hatást, így az erre érzékenyek ezt igazán megszenvedik – mondja dr. Török Lajos házi gyermekorvos. Elsősorban a hörgőket bántja és az orr nyálkahártyáját veszi igénybe, de a szem kötőhártyáját is irritálja. – Már jól ismerjük az erre allergiás gyerekeket, és igyekszünk időben felírni a megelőző szereket, amelyek enyhítik a tüneteket – fejti ki a gyermekorvos.

Gyerekkorban nem jellemző, felnőttkorban azonban lehetnek komoly szövődményei, az idős, asztmás betegeknél fulladásos reakciókat válthat ki a magas pollenterhelés. Az orvos kérdésünkre elmondta, az arcmaszk sajnos nem véd hatékonyan, a polleneket mikroszkopikus méreteik miatt nem képes kiszűrni egy átlagos maszk. Megelőzni az életmód változtatásával lehet, kerülni kell az elhanyagolt, gazos területeket, tópartokat. A felírt gyógyszerek, orrspray, szemkenőcs segítenek csökkenteni a kellemetlen hatásokat – hangsúlyozza dr. Török Lajos.

Könnyen újranő

– A parlagfű a természetes, zárt vegetációban nem tud megjelenni, azzal nem versenyképes. Tehát a védekezések során a bolygatott területek folyamatos borítottságáról kell gondoskodnunk, ez történhet akár füvesítéssel, cserjék ültetésével, illetve talajtakarással. A napraforgótáblákon előszeretettel jelenik meg a parlagfű – hívja fel a figyelmet Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Permetezéssel, tárcsázással lehet elejét venni elszaporodásának, bár a glikozáttartalmú gyomirtó szerek tiltásával ez a védekezés nehezebb lesz. A tárcsázással, kaszálással pedig a 10-12 napos forduló szigorú betartásával lehet eredményesen védekezni, ami bizonyos terepviszonyok mellett nem kivitelezhető. Különösen, amikor a nyári kalászosokat betakarították, akkor nyer teret a parlagfű, már kevés csapadéktól is rendkívül gyorsan fejlődik – ismerteti a szakember.

Kötelező védekezni

A parlagfű elleni védekezésben az idei évtől szigorúbb szabályozás lépett életbe, így a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

A védekezési kötelezettség betartását ez évtől már nem július 1-től ellenőrzik, hanem a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni. A jogszabályi védekezési kötelezettség július 1. időpontjának eltörlése és a növény fenológiai állapotához való igazítása is a megelőző, folyamatos védekezést teszi szükségessé.

Embernagyságú parlagfű mező | Fotók: Bujdos Tibor

A növényvédelem nem merülhet ki a gyomirtó szeres kezelésben, mivel a levélfelület és a tőszám megtartása a cél, ami a gombák és a rovarkártevők elleni rendszeres védekezést, az okszerű tápanyagellátást és öntözést teszi szükségessé. A gyümölcsösökben, szőlőben a sorok mulcsozása, takarása szintén sokat javít a védekezés hatékonyságán. A lakott területeken a lakossági összefogás, a civil szerveződések formájában az utcák parlagfű-mentesítése, a közterület-kezelő szervezetekkel való együttműködés, parkosítás – lenne – a leghatékonyabb védekezés – tudtuk meg.

Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el és növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös cél, ezért az Agrárminisztérium felhívja minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy folyamatosan védekezzen a parlagfű szaporodása és a pollenszórása ellen. Az Agrárminisztérium az idei közfoglalkoztatási program keretében segíti a parlagfű-mentesítést.

A parlagfűről

A parlagfű, pionír növény jellegéből adódóan, az élettelen környezeti hatások szempontjából tág tűrőképességű, március végétől gyakorlatilag az első fagyok megjelenéséig folyamatosan csírázik, kel, azonban a fő csírázási időszaka a nyárutói egyéves életformájából adódóan április hónapra tehető. A parlagfű nagyon fényigényes, a tömeges megjelenése az emberi tevékenységhez, a talajok bolygatásához kötött. A kultúrnövénnyel borított terület esetén a megfelelő tőszám és a gyomelnyomó képességének a kialakítása, fenntartása a cél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában