Sajó-völgyi szmogfórum

2019.05.23. 17:30

Nem kell beletörődni, lehet tenni a rossz levegő ellen

Kiemelkedően magas a krónikus légúti megbetegedésben szenvedők száma a környéken.

Bájer Máté

A szmogfórumon F. Nagy Zsuzsanna (jobbra) vázolta fel a tarthatatlan helyzetet

Fotó: Ádám János

Szmogfórumot tartott kedden a megyeszékhelyen a Zöld Kapcsolat Egyesület. Az eseményen a zöld szervezetek képviselői mellett olyan miskolci lakosok is részt vettek, akik elégedetlenek a város levegőminőségével. A fórum témája ugyanis a Sajó-völgy jelenlegi levegőtisztaság-védelmi intézkedési terve volt, ami a szervezők véleménye szerint több ponton sem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak. A már készülő új intézkedési programhoz a javaslatokat, megjegyzéseket, észrevételeket május 31-ig lehet benyújtani a környezetvédelmi hatósághoz.

„Nem kell levegőbiztonsági szakembernek lenni ahhoz, hogy érzékeljük a problémát” – vezette fel a keddi miskolci szmogfórum témáját F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke: összetett problémáról van szó, aminek közlekedésügyi, energetikai, ipari vonatkozásai is vannak.

A Sajó-völgy jelenlegi levegőtisztaság-védelmi intézkedési terve nem felelt meg a követelményeknek, ami miatt a Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély idén januárjában a környezetvédelmi hatósághoz fordult. A civil szervezetek észrevételeit a környezetvédelmi hatóság indokoltnak tartotta, és megkezdte az új intézkedési terv előkészítését, amihez május 31-ig lehet benyújtani az esetleges észrevételeket.

Összetett probléma

– Már 2004-től kezdve születnek ilyen intézkedési tervek – mondta F. Nagy Zsuzsanna –, ha egymás mellé tesszük, azt látni, hogy alig történt érdemi módosítás tizenöt év alatt.

Beszélt dr. Páldy Anna látogatásáról is: az Országos Közegészségügyi Intézet tudományos tanácsadója szerint országos szinten is kiemelkedően magas a krónikus légúti megbetegedésben szenvedők száma a környéken. A vonatkozó határozatok szerint egy mérőállomáson maximum harmincöt lehet azoknak a napoknak a száma, amiken a mérőeszközök adatai túllépik a megengedett határszámot. F. Nagy Zsuzsanna szerint ezt a kvótát több helyen, például a Búza téren idén már mostanra teljesítettük.

Új szelek fújnak

A fórum résztvevői is elmondhatták véleményüket. Volt olyan anyuka, akinek a másfél éves gyereke asztmatikus megbetegedéssel küszködik a rossz levegő miatt. Más hozzászóló arról mesélt, hogy az utóbbi harminc évben sokkal kevésbé fúj a szél; nincs, ami kitakarítsa a megrekedt szmogot a városból. Ennek oka szerinte az, hogy a völgyet társasházakkal és olyan nagy ingatlanokkal építették be, mint a pláza vagy a Macropolis.

A Zöld Arnótért Egyesület képviselői arról beszéltek, hogy a Felsőzsolcai Ipari Park egyes gyáraiból ferodol, égett fém és vegyszerek szagának a keveréke önti el gyakran Arnótot. Arról is beszámoltak, hogy az ügyben környezetvédelmi szakjogász segítségét kérik. A fórumon több olyan javaslat is született, ami a főbb problémák megoldását célozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában