Helyi közélet

2019.03.31. 14:50

Futás, bringázás télen is, nyáron is

Miskolc – Immár tizenhat éve, 2003 tavaszán kezdte meg működését Miskolcon a Kis-Galya Közhasznú Egyesület.

Miskolc – Immár tizenhat éve, 2003 tavaszán kezdte meg működését Miskolcon a Kis-Galya Közhasznú Egyesület.

Az egyesület céljai között szerepelt az ifjúsági, szabad­idős és tömegsport tevékenység – elsősorban kerékpározás, futás, gyalogtúra, sífutás, nordic walking, természetjárás, triatlon-duatlon, úszás – megszervezése, fellendítése, oktatása és a gyakorlási feltételek folyamatos fenntartásának biztosítása. Továbbá ezen sporttevékenység mellett, annak kereteit felhasználva a környezet- és természetvédelem népszerűsítése, gyakorlása.

Tizenöt éve népszerű

Az egyesület kiadásait a tagdíjakból, valamint adományokból, pályázatokból fedezi, így például a személyi jövedelemadónk egy százalékából, ha támogatni szeretnénk őket. „Prioritás számunkra az ifjúsági közösségek fejlesztése, a környezettudatos gondolkodás kialakítása, az egészséges életmódra nevelés. A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás szükségességének tudatosítása, miközben az erdő szeretetére, védelmére hívjuk fel a figyelmet” – mondja el Kirilla László, az egyesület elnöke.

– 2004 őszén rendeztük az első Üveghuta Kupa hegyi időfutam versenyünket Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt között, ami azóta is töretlen lendülettel vonzza a város és az ország kerékpárosait, tavaly volt a tizenötödik versenyünk –tudjuk meg Sikter Zsuzsanna edzőtől, az egyesület alelnökétől. – Hasonlóan népszerű volt a Szentlélek Kupa kerékpáros hegyi időfutamverseny 2007–2010-ig minden évben. Évekig szervezői voltunk az Országos Ötpróba sorozat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendezvényeinek. Egy-egy ilyen hétvégi programon nagyon sok család és általános iskola is részt vesz, mintegy 500-600 tanuló indult el rendszeresen a programokon.

Terepduatlon versenyeket is rendeztek nagy érdeklődés mellett.

– Már 2006-ban rendeztünk amatőr sífutóversenyt Bükkszentkereszten, így megszerettük a sífutást, komolyan elkezdtünk foglalkozni vele, és egy 2013-ban elnyert pályázatból az egyesület elkezdte a sífutópálya kialakítását és a sífutás oktatását Bükkszentkereszten – meséli Kirilla László. Tízfős csoportokban mintegy 130 iskolás és fiatal sajátította el a sífutás alapjait és technikáját, köztük tíz fogyatékkal élő. Az oktatást és a felszerelést az egyesület térítésmentesen biztosította a résztvevőknek.

Sífutó Diákolimpia Megyei Döntőket szerveztek a diákoknak 2011–2015-ig.

Könnyen tanulható

– A sífutás egyre népszerűbb sportág napjainkban, hiszen könnyen megtanulható, kevesebb hó kell hozzá mint a lesikláshoz, egy-két alkalom után remek élményt ad – fejti ki Sikter Zsuzsanna. Megmozgatja egész testünket, télen egyre többen a túrázók is felcsatolják lécet, hiszen könnyebb haladni vele a nagy hóban. Igény esetén egyesületünk segít az alapok elsajátításában, és felszerelést is tudunk biztosítani – tudjuk meg.

A bükkszentkereszti sífutópálya hossza 3,6 kilométer, és kezdőknek is ajánlott, a szint­emelkedés 45 méter.

Öt éve az egyesület elkezdte a mountain bike edzéseket 14 éven aluli gyermekek részére. Azóta 35-en látogatják rendszeresen az edzéseiket, harmincan az amatőr versenyrendszerben, öten „profiként”, versenyengedéllyel gyakorolják a kerékpározást.

Több „Jó tanuló, jó sportoló” díjazott gyermek került ki a kezük alól országos és megyei elismeréssel. Országos és megyei diákolimpiákat nyernek tanítványaik, sőt a Kerékpáros Szövetség tagjaiként a Magyar Kupa versenyrendszerében is részt vesznek, ahol a jobbak szintén az élen végeznek.

– Imádjuk a természetet, szeretünk a szabadban lenni, és ezt próbáljuk átadni a gyermekeknek is. Ebből adódóan a gyerekek szeretnek edzéseinkre járni, mert többféle mozgásformával megismerkedhetnek – hangsúlyozza az edző. Nyáron a bringáé a főszerep, aminek több ágát is ki tudják próbálni, ősztől a futás a nagyobbaknak és gyalogtúra a kisebbeknek, valamit a szülőknek. Télen megfelelő hó esetén a sífutás gyakorlása, sífutó túrák és az uszoda látogatása, úszóedző közreműködésével. Majd tavasztól ismét előveszik a kerékpárt. Amatőr versenyrendszert tartanak fenn 4-5 helyszínnel és szervezőtárssal, Borsod MTB Bajnoka címen. Ahonnan a tehetséges gyerekeket tovább tudják versenyeztetni az országos rendszerben.

Különböző helyszíneken

Edzéseiket különböző helyszíneken végzik, Miskolc és környéke, Bükkszentkereszt, de akár a Tiszához is lejárnak a tavasszal tekerni. Kedvenc helyeik gyalogosan: Miskolcról a Majális parkból indulva a vadaspark oldalán Égés tető–Ortás tető–Hársas tető–Kis-Galya–Keskeny lyuk–Hársas bérc. (Sokan nem tudják, de az egyesület is innen kapta a nevét.) Kerékpáros túra: Lillafüred–Jávorkút–Nagymező– Bánkút–Szentlélek–Lillafüred–Miskolc. Természetesen a Bükk fennsíkon szeretnek a legjobban bringázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában