Helyi közélet

2019.03.26. 13:09

Az interneten sem hagy árván

Miskolc - A vlogolást választotta a katolikus atya, hogy a szentmiséről közérthetően beszéljen.

Miskolc - A vlogolást választotta a katolikus atya, hogy a szentmiséről közérthetően beszéljen.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára, Fábry Kornél atya a találkozó előkészületeként Misevlogot indított a YouTube-csatornáján, amely minden internet-hozzáféréssel rendelkező felhasználó számára elérhető. A nagyszabású rendezvény 2020. szeptember 13–20. között lesz Budapesten, és középpontjában a szentmise és az Oltáriszentség tisztelete áll.

– Az a tapasztalatom, hogy rengeteg olyan hívő ember jár templomba, akik szinte minden vasárnap részt vesznek a szentmise liturgikus cselekményeiben, de nem mindig értik, hogy mi miért történik. A Misevlog egyrészt nekik szól, másrészt azoknak, akik még bejönni sem mernek, mert kellemetlenül érzik magukat, hiszen egyáltalán nem tudják, mit és hogyan szokás csinálni. A videósorozattal közérthető nyelven tájékoztatást szeretnénk nyújtani nekik a Krisztust megjelenítő Eucharisztiáról. Egyben evangelizáció is, hiszen az örök élet örömhíre elválaszthatatlan a szentmisétől, ahol Jézus önmagát adja nekünk – magyarázta Fábry Kornél atya, a vlog megalkotója.

A tizenkét videós tematika egymásra épülő kisfilmekből áll.

– Egy bevezetővel kezdtünk, amely bemutatja, hogy a szentmise pontosan mit jelent és honnan ered. A többi kisfilm pedig a mise részeit veszi sorra időrendben. Mindezt meghirdettük a NEK Facebook-­oldalán, és a hírlevelünkkel kiküldtük levelezőlistákra is. Kezdeményezésünk nem egyedülálló, hiszen egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel az evangélium továbbadására. Például egy lengyel domonkos atya, Adam Szustak is vlogol, és már 466 ezer követője van szerte a világon. XVI. Benedek pápa mondta, hogy a következő missziós terület éppen az internet, mert az emberek, főleg a fiatalabb korosztály, egyre inkább ott él. Valószínűleg magától igen ritkán jut eszébe valakinek liturgikus könyveket vásárolni, de ha egy kattintás alatt megtalálja a szentmise magyarázatát, akkor szívesen meghallgatja. Nekem személy szerint is fontos, hogy a katolikusok tudatosan éljék meg a hitüket. Ha valaki nem hisz abban, hogy Jézus Krisztus jelen van az Oltáriszentségben, akkor ne térdeljen le előtte. Ebben az esetben számára csak egy darab ostya lenne, ami előtt hódolna, és ez bálványimádás – hangsúlyozta a főtitkár.

És a folytatás

Búcsúzóul a visszajelzésekről és további terveiről faggattuk Kornél atyát.

– A YouTube-csatornára már több ezren iratkoztak föl, és rengeteg pozitív visszajelzést, illetve kérdést kapunk folyamatosan. Sőt, tudok olyan katolikus iskoláról, ahol misék előtt vagy hittanon használják a vlogot. Azt tervezzük, hogy készítünk majd egy kérdezz-felelek videót is, ahol konkrét válaszokat adunk. Később pedig tervbe vettük, hogy néhány speciális szentmisét mutatnánk be, például a húsvéti ünnepkör kapcsán. A legnagyobb kihívást jelenleg az jelenti, hogy a kamaszokat hol szólítsuk meg, mivel ők sokszor már a Facebookon sincsenek fönt, hanem még újabb és leegyszerűsítettebb felületekre váltottak – zárta.


[related-post post_id="4182912"]

[related-post post_id="4176287"]

[related-post post_id="4174621"]

[related-post post_id="4173459"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában