Helyi közélet

2019.02.09. 09:26

Éjjel érkezett a gépszörny Borsodba

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak éjjel közlekedhettek a túlméretes szállítmányok a szabály szerint.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak éjjel közlekedhettek a túlméretes szállítmányok a szabály szerint.

Két túlméretes berendezéselemet szállító teherautó és a kísérőautóikból álló konvoj haladt át megyénken csütörtök és péntek éjjel.

Összesen 430 tonna

Magyar viszonylatban a túlméretes szállítmányok között is jelentős méretűnek számít a két berendezéselem, amelyből az egyik 208 tonnás, 41,3 méter hosszú, 4,5 méter széles és 5,2 méter magas, míg a másik 221,5 tonna, 45,6 méter hosszú, 4,2 m széles és 5,4 m magas. Az elemeket Belgiumban gyártották, onnan hajóval érkeztek Budapestre, ahol a speciális trélerekre pakolták, és a BorsodChembe szállították négy éjszaka alatt. Mint Balog Esztertől, a Bau-Trans Kft. diszponensétől, a szállítás szervezőjétől megtudtuk, a nehézséget nem a hossz vagy súly, hanem a magasság adta, emiatt nem tudták az autópályát igénybe venni.

– A magasság akadályozza az autópályán közlekedést. Ezek a szállítmányok ugyanis nem férnének át a táblákat tartó állványok és felüljárók alatt. Az, hogy két járműről van szó, már nem jelent nagyobb bonyolítást a szállításban, a méret, járműveinek száma már mindegy, ha kijelöltük az útvonalat – mondta.

Az út legnehezebb része a budapesti és a miskolci, illetve a szirmabesenyői szakasz volt, bár a várost nagyjából elkerülték. Több helyen is meg kellett emelni a közművezetékeket, hogy elférjenek alatta, de sehol nem volt szükség arra, hogy lebontsák. A két szállító tréler alatt 14 és 16 – a könnyebb manőverezés érdekében külön kormányozható – tengely van, tengelyenként 8 gumiabronccsal. A konvoj este nyolc óra után érkezett Miskolc határába, és elkerülve a várost, Szirmabesenyőn keresztül érkezett Kazincbarcikára.

HI


[related-post post_id="4136531"]

[related-post post_id="4135916"]

[related-post post_id="4135475"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában