Helyi közélet

2018.10.16. 10:34

Két kerékre pattantak az iskolások Diósgyőrben

Miskolc - Hétfőn végéhez ért a kerékpáros közlekedést népszerűsítő Tekerj a suliba! című program.

Miskolc - Hétfőn végéhez ért a kerékpáros közlekedést népszerűsítő Tekerj a suliba! című program.

A szeptember 22-ére eső autómentes nap köré szerveződött Európai Mobilitási Héten indult útjára a diósgyőri városrészben a Tekerj a suliba! kezdeményezés, a Kerékpáros Miskolc Egyesület szervezésében.

– A „Forgalomcsillapított városrész kialakítása Diósgyőrben” című Területi Operatív Programban futó projekt szemléletformáló kampányával az egyesületet bízta meg Miskolc megyei jogú város önkormányzata. A tavasszal induló szemléletformálás részeként tartottunk már előadásokat és oktatást a biztonságos kerékpáros közlekedésről, de csináltunk nagy közös biciklizést is. Mindehhez kapcsolódott most ősszel a Tekerj a suliba! (TESU) nevű kezdeményezés – mondta el érdeklődésünkre Kunhalmi Zoltán, az egyesület elnöke.

Pozitív világkép, önbizalom

– A TESU lényege az volt, hogy minél több gyereket ösztönözzünk arra, hogy a megvalósítási területen, tehát Diósgyőrben szálljon biciklire, húzzon görkorcsolyát, vagy csatlakozzon a rolleres különítményhez, ahelyett hogy környezetszennyező autóval, motorral vagy tömegközlekedéssel érkezik meg saját a városrészen található iskolájába, illetve a Zrínyi Ilona Gimnáziumba.

Mi ezt nem csak a környezetvédelem szempontjából tartjuk fontosnak, ugyanis számos, elsősorban külföldi vizsgálat igazolja, hogy azok a gyerekek, akiket nem autóval hordanak iskolába, sokkal pozitívabb világképpel rendelkeznek és magabiztosabban közlekednek önállóan is – foglalta össze az elnök.

Kerékpárbarát iskola

A Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és AMI, valamint Kaffka Margit Tagiskolája tíz éve lelkes résztvevője a TESU-nak.

– Az elmúlt években többször bekapcsolódtunk az Európai Mobilitási Hét programjaiba. A mi iskolánk adott teret a megbeszéléseknek, előadásoknak. Idén azért csatlakoztunk a Tekerj a suliba! programhoz, mert szerettünk volna élményt nyújtani a gyerekeinknek. Abban hiszek, hogyha mi, felnőttek példát adunk, akkor pozitívan tudunk hatni a felnövekvő generációra. Összesen 270 tanulót tudtunk bevonni, akik közül 153-an csatlakoztak tőlünk, és 107-en a Kaffkából. Vesszőparipám a biztonságos kerékpáros közlekedés a városban, amelyhez 500 kilométer kerékpárút eleve adott. Egy évig küszködtünk, hogy egyirányúsítsuk az utat az iskolánk előtt, mert nagyon sok baleset történt. A Kerékpáros Miskolc Egyesület segítségével sikerült elérnünk, hogy lezárják az épület előtti útszakaszt. Elsőként a mi iskolánk rendelkezett kerékpártárolóval is, amit diákjaink előszeretettel használnak – osztotta meg Radványi Árpád igazgató.

ÉM-DA


[related-post post_id="4017963"]

[related-post post_id="4013952"]

[related-post post_id="3996852"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában