Helyi közélet

2018.09.01. 12:36

Tevékeny életük példaként szolgál Miskolcon

Miskolc - Jubileumi oklevélátadó ünnepséget tartottak a Miskolci Egyetemen.

Miskolc - Jubileumi oklevélátadó ünnepséget tartottak a Miskolci Egyetemen.

Az egyetem dísz­aulájában tartott péntek délelőtti oklevél-átadóján a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi és Műszaki Anyagtudományi Kara ünnepelte vas, gyémánt és aranyokleveles régi hallgatóit, akik már 65, 60 és 50 éve elhagyták az iskolapadokat. Az ünnepélyes szenátusülést dr. Czap László intézményfejlesztési rektorhelyettes nyitotta meg. Rózsavári Ferenc gyémántokleveles bányaművelő mérnök és prof. dr. Roósz András aranyokleveles kohómérnök szólt a résztvevőkhöz, akik képviselői az évfolyamszalagok felkötésével tisztelegtek, majd közösen elénekelték a bányász- és a kohász himnuszokat.

Különösképpen jó időszakban szereztünk diplomát.” Prof. Dr. Roósz András

Vas, gyémánt, arany

A 65 éve végzett mérnök­hallgatók vas, a 60 éve végzettek gyémánt, az 50 éve végzett hallgatók aranyokleveleket vehettek át a karok dékánjaitól.

Az ünnepélyes szenátusülést dr. Czap László intézményfejlesztési rektorhelyettes nyitotta meg. A rendezvényen a jubiláló évfolyamok képviselői köszöntőkkel és évfolyamszalagok felkötésével tisztelegtek egyetemük előtt, és elénekelték közösen a bányász és a ­kohász himnuszokat.

Életük példaértékű

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja megnyitóbeszédében a többi között ezt mondta:

– Nagy tisztelettel köszöntöm a fél évszázaddal, vagy még régebben ezelőtt végzett mérnököket. Sok évtizedes szakmai munkájuk és tevékeny életük példaként szolgál a mai és a jövőbeli hallgatóinknak egyaránt. Köszönjük önöknek, hogy hűek maradtak a tanultakhoz, tevékenységükkel becsületet és hírnevet szereztek egyetemünknek. Az életrajzukból sugárzik a hivatástudat, a szakmaszeretet. Valamennyiünk tenni akarásából, lelkesedéséből mi is erőt meríthetünk mai túlságosan anyagias és haszonelvű világunkban – hangsúlyozta.

Sok változást éltek túl

A diplomaátadók után Rózsavári Ferenc gyémántokleveles bányaművelő mérnök tartott beszédet a bányamérnök képzés történetéről. Az okleveles kohómérnökök nevében pedig prof. dr. Roósz András aranyokleveles mérnök szólt néhány szót az ünneplőkhöz.

– Mi, akik ‚68-ban végeztünk különösképpen jó időszakban szereztünk diplomát, összesen 57-en. A rendszerváltás azonban sokaknak kerékbe törte az életét, mert megszűntek a gyárak. Mondhatná bárki, hogy nekünk, akik bent maradtunk az egyetemen, könnyebb dolgunk volt. Olyan korszakot éltünk a ‚90-es évek táján, amikor az is fölmerült, hogy a Kohómérnöki Karra szükség van-e. Nem minden vérveszteség nélkül, de túléltük és a kart átalakítottuk Műszaki Anyagtudományi Karrá. A következő alkalomig kívánok jó szerencsét! – mondta.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában